Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
Energiafüggés
Életünk minden pillanatában függünk az energiától. Táplálkozásunk, lakhatásunk, közlekedésünk és kényelmünk fenntartása egyaránt energiát igényel. Közben bolygónk erőforrásait túlhasználjuk, ami arra utal, hogy a jelenlegi életmódunk hosszú távon nem fenntartható.


Mindennapjaink kiépített rendszerekben zajlanak, szinte minden percünket energia használat kíséri és energiafüggőségünkkel óriási hatással vagyunk bolygónk állapotára. Az emberiség összességében ma már fél bolygóval több erőforrást használ fel az életéhez. Ennek ellenére ma nincs olyan forgatókönyv előttünk, amelyik arra vonatkozna, hogyan állíthatjuk meg pazarló életünk növekvő energiaigényét.

„A Környezetvédelmi Világnapon publikált rövidfilmjeinkkel körüljárjuk az energiafogyasztás kérdéseit, valamint javaslatokat teszünk arra, hogyan csökkenthetnénk energiafüggésünket úgy, hogy azzal környezetünket is kíméljük. Szerkezeti megoldásokat keresünk, mert azt gondoljuk, hogy az életmódunkkal kapcsolatos kihívásokat úgy tudjuk megválaszolni, ha szerkezeti változtatásokat teszünk."- hívta fel a figyelmet Dóra Szilvia, a Közép-magyarországi Zöld Kör programvezetője.
Ahogyan Einstein is fogalmazott: „Egyetlen probléma sem oldható meg abban a rendszerben, amelyben keletkezett."

Minden szerkezet meghatároz egy bizonyos működést. Más szóval egy adott társadalmi-gazdasági szerkezettől, berendezkedéstől nem várhatunk el lényegileg eltérő eredményt és javulást. A ma létező környezeti problémák is a kialakult szerkezetekhez köthetőek. Ha tehát meg akarjuk azokat oldani, a szerkezeten kell változtatnunk.

Az Energiafüggők honlap kisfilmjei a szerkezeti megoldások között segítik az eligazodást filmekkel és cikkekkel. Az weboldal bemutatja, hogy a szerkezeti változtatásoknak vannak pl. közösségi megoldásai, mint a helyi termelői-fogyasztói vásárló közösségek, melyek a kereskedelmet és a szállítást kiiktatva közvetlen kapcsolatot hoznak létre termelők és fogyasztók között.

De életünk számos más területén is lehet, és érdemes szerkezeti változtatásokat létrehozni. Ilyen például a közlekedés, a településszerkezet, a kereskedelem, az építészet, a szennyvízgazdálkodás vagy a fűtés. Ezek a változások hasznosak nekünk és hasznosak a bolygónak. Ésszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb életmódot tesznek lehetővé.