Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
Jövő energiái – szakmai workshop
Nemrégiben zárult az a két éves, szakmai programsorozat mely Tudomány mindenkinek néven futott. A szakmai workshop a megújuló energiák használatát, valamint a fenntartható életmódot népszerűsítette.


Az energiaszegénységre és a környezetbarát energiahasználatra gyakorlati válaszokat kereső Tudomány mindenkinek program az ország hat különböző pontját járta be a projekt két éves időtartama alatt. A projektet lezáró szakmai műhelymunka a fenntartható energiahasználattal kapcsolatos tudást, valamint a két éves programsorozat alatt felhalmozódott tapasztalatokat összegezte rendszerszintű megközelítéssel.

Sáfián Fanni geográfus kiváló dán és német példákkal mutatta be, hogyan lehet egyszerre hatékony és környezetkímélő, ha egy közösség energiafüggetlenné válva magának termeli meg a szükséges energiát. Simor Árpád, faipari mérnök előadása aláhúzta, hogy még a környező országokkal összehasonlítva is nagyon alacsony hazánkban a megújuló energiák használatának aránya, pedig az ország adottságai tökéletesek lennének akár a napenergia, akár a geotermikus energia hasznosítására. Bódi Balázs, humánökológus a Húsvét-szigetek példáján keresztül mutatta be, milyen gazdasági és társadalmi katasztrófába torkollik, ha egy közösség az ökológiai szempontokat figyelmen kívül hagyva törekszik a fejlődésre.

Az előadásokat követő rendhagyó drámajáték a közösségi döntéshozatal mozgatórugóira irányította rá a figyelmet. A közlegelők tragédiáját bemutató interaktív workshopból kiderült, hogy még a környezetvédelemre fogékony emberek is hajlamosak gazdasági, környezeti, társadalmi problémák kezelésére vonatkozó döntéseiket rövid távú, egyéni gazdasági érdekek alapján meghozni.

A Tudomány mindenkinek program műhelymunkájának résztvevői azzal a meggyőződéssel távozhattak, hogy az összetett környezeti-gazdasági-társadalmi problémákra csak úgy lehet megfelelő válaszokat találni, ha ösztönözzük a különböző tudományterületek szakértőinek együttműködését és megerősítjük a helyi, közösségi szintű megoldásokat.

A projektet a TIT Kossuth Klub Egyesület és a Miskolci Egyetem megbízásából az Outdoor Mission Kft. valósította meg a Tudomány mindenkinek - a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja (TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0033) című pályázat keretében.