Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
Négyszeres termelést biztosíthatnak
A Jüllich Glas Holding Zrt. igény esetén jelenlegi kapacitása mintegy három, négyszeresére képes növelni kapacitását abban az esetben, ha a napelemek iránti kereslet megnő az exportpiacokon.


Az 1984-ben alapított Társaság a megújuló energiaforrások hasznosításának ütemes növekedésére alapozva indította be 2011-ben napelemgyártó üzemét Székesfehérváron, a Sóstói Ipari Parkban. Az akkor megfogalmazott várakozások mára beigazolódtak: a szolártechnológia iránti fokozódó igény Magyarországon is tapasztalható, a legnagyobb piacokon pedig akár készlethiány is kialakulhat.

Mint dr. Warvasovszky Donát, a solar üzletág vezetője elmondta, a kínai napelemek Európába irányuló exportjának korlátozása nyomán javult az itteni gyártók versenyképessége, továbbá az ár mellett ismét előtérbe került a magas minőség. A hosszú élettartam és a megbízható működés érdekében a Jüllich Glas kizárólag elismert nagy beszállítóktól származó alapanyagokat használ.

A vállalat jelenleg kizárólag szilíciumkristályos paneleket gyárt, az értékesítés zömét ezen belül is a polikristályos napelemek teszik ki. Egy 2009-ben indult, mintegy 800 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejlesztették az üvegbe integrálható napelem-cellát, amelynek gyártását egyedi igények szerint végzik. A hosszú távú tervek között szerepel a vékonyfilmes, nanotechnológiás termékek előállítása is. A 13 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban évente 20-25 ezer napelem-panel készül. Az üzemben mintegy negyven fő dolgozik, az aktuális kereslet függvényében változó munkarendben. A Jüllich Glas Solar árbevétele évente 1,2 milliárd forint körül alakul, adózott eredménye tavaly 120 millió forint volt.

A napelem gyártás mögött a harmincéves múltra visszatekintő Jüllich Glas Holding áll, amely az üvegiparban erős pozíciókat épített ki hazánkban és a környező országok piacain egyaránt. A legyártott napelemek döntő többsége jelenleg idehaza talál gazdára, de a társaság egyre több nyugat-európai projektcéggel is kapcsolatban áll. Az általuk végzett tesztek és laborvizsgálatok igazolják a kiváló minőséget, így fokozatosan a kontinens piaca is megnyílik a Jüllich Glas Solar előtt.

Magyarországon az úgynevezett háztartási méretű (50 kVA-nél nem nagyobb teljesítőképességű) kiserőművek elterjedése hajtja a keresletet. A cég várakozásai szerint ez a tendencia a továbbiakban is fennmarad, tekintve, hogy a jelenlegi szabályozás kedvez a decentralizált energiatermelés e formájának. A napkollektorok népszerűsége ugyanakkor jelentősen csökkent, a forgalom a korábbinak mintegy tizedére esett vissza. Warvasovszky Donát szerint a hazai lakosság egyre tudatosabb szemléletmódja két szinten is tetten érhető. Egyrészt a napenergia saját célú hasznosítása iránti fokozódó igényben, másrészt az ehhez felhasznált termékek minősége terén.