Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
A kkv-knek is jut elég
Az idén kezdődött és 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) 700 millió forint támogatáshoz jutnak az energiarendszereik javítására.


Ehhez társul még a széndioxid kvóta eladásából származó évi 10 milliárd forint, a kettő együtt a hétszerese az előző időszak ilyen célú támogatásának.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára szerdán, egy budapesti energetikai fórumon elmondta, hogy az idén kezdődött és 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) 700 millió forint támogatáshoz jutnak az energiarendszereik javítására, ehhez társul még a széndioxid kvóta eladásából származó évi tízmilliárd forint, a kettő együtt a hétszerese az előző időszak ilyen célú támogatásának. Az ötéves bankbetét kamata jelenleg 4,1 százalék, az ilyen futamidejű állampapír hozama pedig 4,7-5 százalék. Egy jól megválasztott alternatív - zöld - energetikai beruházás pedig már akár két és fél év alatt megtérül - tette hozzá az államtitkár.

Példaként hozta fel Glattfelder Béla a Coca-Cola zalaszentgróti üzemét, ahol a földből kinyert harminckét Celsius fokos, később palackozott víz hűtése során keletkezett hőt használják mosásra, fűtésre, és még a szomszédos fürdő vízének a melegítésére is futja belőle. A hőszivattyús rendszer beruházásának a megtérülési ideje 2,5 év lesz.

Ehhez kapcsolódva Ádám Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnökségi tagja hozzátette, előnyös lenne, ha a termálfürdőknek előírnák az elfolyó melegvíz hőtartalmának kötelező hasznosítását.

Az államtitkár ismertette Magyarország energia-függőségi adatait: kőolajból kilencven, gázból nyolcvan, míg villanyáramból harminc százalék az import. Ez utóbbi oka az, hogy bár van elég beépített termelő kapacitás, az részben elavult, drágán termel, így olcsóbb az import.

A beépített áramtermelő kapacitás 9 ezer megawatt, ami 2025-re 10 ezer megawattra nő. Ezen belül az 1940 megawatt atomerőművi kapacitás változatlan marad.

A lehetséges új kapacitás 5 ezer megawatt lehet, ebből 1500 a megújuló energia, 700 a gáz, 400 a szén és 2400 megawatt az atomerőművi kapacitás.

Kifejtette: a Magyarország által vállalt húsz százalékos megújuló energia részarányt abból el lehetne érni, ha a biomasszát jó hatásfokkal tüzelnék el az erőművekben, illetve a háztartásokban. Az államtitkár elmondta, hogy a hagyományos vegyes tüzelésű háztartási kazánok hatásfoka ötven százalék, míg egy modern pellet tüzelésű kazáné eléri a kilencven százalékot.

Az épületek energiahatékonyságáról Borsi László ingatlanpiaci szakértő beszélt a fórumon. Kiemelte, hogy ha a lakások építésénél, felújításnál a megújuló energia hasznosítására is költenek például napelemek, napkollektorok és biomassza kazánok beépítésével, jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek. Ezt segítheti az állami támogatás, illetve az, ha a tulajdonos lakástakarék-pénztári szerződést köt.