Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Informatika
Informatika
Ötszörösére nőtt a szuperszámítástechnikai erőforrás kapacitása
A „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban" című projekt keretén belül az elmúlt években Magyarország történetének legnagyobb szuperszámítógép-fejlesztése valósult meg. A mintegy ötszörösére növekedett erőforrás kapacitás számos tudományos kutatás segítségére volt az egyetemi, akadémiai és intézeti kutatók körében. A projekt sikeres lezárása alkalmából eredményösszegző záró rendezvényt tartottak a szakma jeles képviselői az A38 hajó rendezvénytermében, ahol a résztvevőket Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár köszöntötte.

A szuperszámítógép által kiépített rendszer nagyon sok lehetőséget rejt magában. Ez a tudás két jellemzővel foglalható össze; egyrészt rengeteg adat tárolására képes, másrészt rendkívül gyorsan dolgozik. A rendszer segíti a hazai ipar és felsőoktatás közötti kutatás-fejlesztési együttműködések hatékonyságát és megteremti az egyetemi kutatás méltó hátterét. A szuperszámítógép csatasorba állt a jövő kutatóiért. Nagy lépést tettünk azért, hogy Magyarország legyen az egyik legversenyképesebb és legélhetőbb ország Európában és a világon - hangsúlyozta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) gondozásában 2013 nyarán indult el a „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban" című fejlesztés, melynek elsődleges célja volt a hazai felsőoktatás és a tudományos kutatás-fejlesztés hatékonyságának növelése. A szuperszámítógépek a kutatás számos területén sikerrel alkalmazhatók. Az elosztott erőforrásoknak köszönhetően a hálózaton keresztül minden kutató oktató elérheti a rendszereket, melyek jelenleg öt helyszínen helyezkednek el: a NIIFI budapesti székhelyén, a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Miskolci Egyetemen - mondta Nagy Miklós a NIIFI igazgatója.

A tudományos számítás területe a tudományos értékteremtés legfontosabb eszköze, melynek segítségével számos új eredmény születik. A használók számára kiemelt versenyelőnyt biztosít mind a kutatásban, mind az ipari fejlesztésben, hozzájárulva ezzel az országban megszületett új tudományos értékekhez. Felismerve ennek az európai versenyképességre gyakorolt hatását, e területet az Európai Unió és a Magyar Állam is kiemelten támogatja; több mint 3,2 milliárd forinttal járult hozzá a tudományos kutatói munkához elengedhetetlen szuperszámítógép-fejlesztéshez - mondta el Stefán Péter a NIIFI igazgatóhelyettese és egyben a projekt szakmai vezetője.

A hazai szuperszámítógép jelenleg kb. 500 Tflop/s számítási- (másodpercenként végrehajtott matematikai műveletek), illetve 24 Pbyte tárolókapacitású, amellyel - a hazai informatikai fejlesztések történetében egyedülálló módon - felkerült a világ 500 legerősebb számítógépét tömörítő top500.org listára. 

"Fotó: Bartolf Ágnes (NFM)"