Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Építészet
Építészet
Izgalamas építészeti élményt kínál a felújított Ózdi fúvógépház
A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a több mint 150 éves múlttal rendelkező kohászati üzem területén valósult meg, egy több mint 100 éves ipari műemléki épület, a volt Fúvógépház hasznosításával. Az élménypark a legkorszerűbb technológiák segítségével bemutatott filmtörténeti attrakciók mellett érdekes építészeti megoldásaival is komoly érdeklődést válthat ki.


„A Fúvógépház épülete két fő tömegből áll, amelyek az épület revitalizációja során is megmaradtak, csak a csarnoképület rész északi bővítményét kellett lebontani az omló, rendkívül rossz állaga miatt. Az épület déli, keleti, északi homlokzatán alkalmazott hagyományos, az épület eredeti állapotát visszaállító épület- és homlokzat rehabilitációhoz a Ny-i oldalon megjelenő „green-box" kitüremkedő dobozai járulnak hozzá újdonságként, mintegy cégérként kirajzolva az épület homlokzatára a belekerülő új funkciót. A nyugati homlokzat szinte az eredeti állapotban megmaradt, itt a zöld doboz kitüremkedései az elfalazott nyílások változó méretűek és alakúak" - mondta el Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főigazgatója.
A meglévő épület látszótégla és vakolat-felületei az eredeti kialakításnak megfelelően kerültek felújításra. A belső terekben is a natúr anyagok (tégla, beton) megjelenése a domináns, kivéve a funkciót kapott helyiségek, mint például az iroda, stúdió, vizesblokkok, interaktív megállók. A tetők jelenleg is meglévő szellőzőit felújították, s a szükséges füstelvezetés részeivé váltak. Az épület acélszerkezetű nyílászárói is megmaradtak. A beltérben lévő vasbeton tartószerkezeti váz (az egykori „trafókat" befogadó falpillérekkel együtt) és a közöttük lévő födémmezők a legnagyobb részben megmaradtak eredeti formában.

„Az eredeti stílusban helyreállított épület és a benne lévő interaktív kiállítás több intenzív élménnyel fogja megajándékozni a látogatóit, ráadásul szórakoztatva vonja be az alkotás folyamatába az újrajátszott filmszerepek segítségével az érdeklődőket és a kor legújabb, legmodernebb technikáját vonultatja fel. A látogatók ugyanis a magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti művekkel nem csak nézőként ismerkedhetnek meg, hanem akár szereplőként is. A látogatók közreműködésével felvett jelenetet a vizitáció végén digitális formában megkapják a vendégek. A Fúvógépház megújulása az évtizedes tetszhalálból izgalmas élményt ígér” -- jelentette ki Lovas Lajos a MaNDA főigazgatója.

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 927,4 millió forint.