Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Nanoélelmiszereket fogyasztunk, csak nem tudjuk
A nanoélelmiszereket már fogyasztjuk, az EU végre napirendre vette milyen egészségügyi kockázatot jelent a nanotechnológia megjelenése az élelmiszerláncban. Úgy tűnik azonban, hogy csak az ilyen termékek szigorúbb címkézését tűzték ki célul.

Kóstolt-e már zsírlepergető nanorántott húst, netán hőálló nanocsokoládét? Nem, vagy csak nem tud róla? Nos, nincs kizárva, hogy már Ön is fogyasztott ilyen „új élelmiszert", amelyet egy gombostűfej milliomod részével azonos nagyságú nanorészecskék hozzáadásával állítanak elő - teszi fel a költői kérdést a europarl.europa.eu cikkírója.

Az élelmiszeradalékok, ízfokozók, antibakteriális hozzátevők egyre gyakrabban nanotechnológiai kezelés eredményei. A rendkívül kicsi, és sokkal reakcióképesebbek nanorészecskék manipulációja következtében ételeink tetszetősebbek, tartósabbak, kevésbé romlékonyabbak lesznek.

Az egészségügyi kockázatok tekintetében azonban már erősen megoszlanak a vélemények; az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottságának tagjai sincsenek meggyőződve a nanoételeknek az emberi egészségre gyakorolt hatásáról.

Már „nanót" eszünk, csak nem tudjuk

Az EP március 24-ei, keddi strasbourgi plenáris vitája része az új élelmiszerekkel foglalkozó uniós rendelet felülvizsgálatának. Új élelmiszernek minősülnek a módosított molekulaszerkezetű élelmiszerek, amelyek fogyasztása a rendelet 1997 májusi hatályba lépése óta nem volt széles körben elterjedt az Európai Unióban.

A holland Kartika Tamara Liotard, a téma parlamenti felelőse elmondta: „jelenleg, anélkül, hogy a fogyasztó tisztában lenne vele, számos élelmiszertermék és csomagolás már tartalmaz nanoanyagokat, jóllehet nem létezik jogi szabályozás és egységes kockázatértékelési eljárás".