Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno április 12-én?
1968 óta a mai napon ünneplik 'Az űrhajózás világnapja'-t, emlékezve arra, hogy 1961. április 12-én Szovjetunióban bocsátották Földkörüli pályára a világ első, embert is szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin (oroszul: Юрий Алексеевич Гагарин; Klusi, 1934. március 9. - 1968. március 27.) repülő őrnaggyal.

Ezen a napon született 1901-ben budapesten Fischer József  építész, szociáldemokrata politikus, országgyűlési képviselő, a harmadik Nagy Imre-kormány minisztere. Krausz Ármin építészeti irodájába szerződött kőműves inasnak, majd Építőipari felsőiskolában tanult.  A Tanácsköztársaság bukása után az Iparművészeti Főiskolát látogatta, ám pénzügyi okokból nem tudta befejezni tanulmányait. Előbb vázafestő majd egy magánépítésznél helyezkedett el előbb építésvezetőként, majd tervezőként. Két fia született, György és János, akik mindketten építész diplomát szereztek. 1926-ban építőmesteri képesítést kapott és megbízást a Császár fürdő felépítésére. 1931-ben építészvállalkozásba kezdett.

Épületein elsősorban Walter Gropiusnak, a Bauhausnak, illetve a CIAM-mal kapcsolatban álló építészeknek (Gropius mellett Ernst May, Le Corbusier) hatása érezhető. A CIAM magyar csoportjának első hazai szereplése 1932-ben volt a Tamás Galériában (ugyanebben az évben az őszi lakberendezési vásáron, majd 1935-ben a Budapesti Nemzetközi Vásáron szerepeltek) Építészeti tevékenységük rendszeres fóruma volt 1932 és 1938 között a Tér és Forma c. folyóirat évi egy-egy száma, melynek egyben szerkesztője is volt.

1940-ben sorkatonai szolgálatra hívták be. 1943-ban SAS-behívót [4] kapott és a csepeli repülőtérre, majd egy dunántúli őrsre osztották be. 1944-ben családi házában vallási és politikai üldözöttek egyaránt menedéket találtak, többek között Schaár Erzsébet, Vilt Tibor szobrászművészek, Major Tamás színművész és mások. 1944 novemberében dezertált és ettől fogva családjával együtt maga is bujkált.

1945 után a Fővárosi Közmunkák Tanácsának lett az elnöke, melynek 1948-as felszámolását követően jellegtelen felújítási munkákban dolgozott. 1953-tól a Budapesti Városépítési Tervező Irodánál tizenkét budapesti kerület helyreállítási munkáit irányította (ekkor 1955-ben) készült el tervei szerint a IX. Erkel Ferenc u. 20. illetve a VIII. Baross u. 18. helyreállítása.

Az 1956-os forradalom alatt a Szociáldemokrata Párt vezetőségi tagja volt. November 2-án államminiszter lett a harmadik Nagy Imre-kormányban. 1965-ben kivándorolt Amerikába, ahol állampolgárságot is kapott. Itt különböző tervező cégeknél volt állása és tagja volt a Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa (CIAM) magyar csoportjának.  1978-ban tért haza.

Budapesten hunyt el 1995. február 23-án. 2010-ben Posztumusz Ybl Miklós díjat kapott.