Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pénzügyeink
Pénzügyeink
Pánik és enyhülés
A 2009-es év ezidáig több izgalmat hozott Magyarországon. Az év elején a pénz- és tőkepiacok további esése, a cégbezárások, az egyre nagyobb számú elbocsájtások, a romló GDP várakozások továbbra is pesszimista hangulatban találták a befektetőket. Mindezen tényezők és romló nemzetközi megítélésünk hatására a média tovább gerjesztette a pesszimista hangulatot, amikor - a pénzügyi racionalitást felülírva, s erősen túlreagálva a helyzetet - az államcsőd lehetőségét is meglebegtette.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt kér maga ellen, majd 2 héten keresztül az új kormány, az új kormányfő neve tartotta izgalomban a közvéleményt (s egyben a külföldi befektetők figyelmét) azt találgatva, ki lesz az a hiteles személy, akinek a neve, s a hovatovább elkerülhetetlennek tűnő megszorító gazdaságpolitikája a válságból való kiutat jelentheti hazánk számára.

Az első világháborút követő „nagy gazdasági válság" óta annyi idő telt el, hogy már nem sokan emlékszünk rá. Azóta a világgazdaság és a pénzügyi szektor robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. S bár kisebb, régiós válságok voltak, a mostanihoz mérhető krízist azonban rég nem tapasztalhattunk. Érthető tehát a hozzáállás, hogy mindenki a lehető legrosszabb forgatókönyvvel számolt.
Februárban és március elején az árfolyamok erőteljesen zuhantak, sokan úgy vélték, eluralkodott a pánik, vagyis (orvosi definíció szerint) a „kétségbeesett rémület, amiben a menekülési kényszer felülbírálja a józan észt". Az első negyedéves vállalati jelentések azonban sok esetben a vártnál valamivel kedvezőbb eredményeket igazoltak, ami némi megnyugvást, majd optimista emelkedést hozott. A vártnál jobb eredményekben nagy szerepet játszottak a pénzügyi szektort érintő számviteli változások, amely szerint az amerikai bankoknak nem kell átértékelniük a könyveikben szereplő illikvid eszközeiket.

Sokat segített a hangulat javulásában, hogy az év eleji, globális összeomlásra utaló makroadatok után az újabb statisztikák lassuló ütemű csökkenésekről szóltak az ipari termelésben és a fogyasztás alakulásábanban egyaránt. A frissen kijött, első negyedéves amerikai GDP adatok is ezt látszanak alátámasztani. Bár az esés mértéke nagyobb volt a vártnál (-6,1%), de az összetételét tekintve azt lehet látni, hogy az esés jelentős része a készlet leépítésnek köszönhető, miközben a fogyasztás kismértékű emelkedést mutatott. Mindezekből úgy tűnik, az év eleje valóban a nagymértékű termelés-visszafogásról szólt, ami az átmeneti statisztikákban is megmutatott. Amint ez a tényező normalizálódik (ezt tapasztaljuk jelenleg), az élénkítő intézkedések segítségével jobb képet mutat a világ, így jobb a globális hangulat, növekszik a kockázatvállalási hajlandóság, és tart a március közepén kezdődött rally.

Áprilisban, mintha az első jó idő elfújta volna a rossz hangulatot, a piacok is zöldbe borultak. A kockázatvállalási kedv tovább fokozódott és folytatódott az árfolyamok szinte korrekció nélküli emelkedése. Azt azonban senki sem tudja biztosan, hogy ez vajon valóban azt jelenti-e, hogy a válság legnehezebb napjain már túl vagyunk, vagy egyszerűen csak hozzászoktak a befektetők a folyamatos rossz hírekhez. A hozzáállásbeli változás azonban a piacok irányából egyértelműen látható. Legnagyobb mértékben abból, hogy május elején csaknem fél éves csúcson zárt a hazai tőzsde és a régiós piacok is jelentősen növekedtek az év során.

A londoni City-ben egyre több elemzői nyilatkozat lát napvilágot, amely szerint (a hatalmas pénzügyi és költségvetési ösztönzőknek köszönhetően) a fordulat jelei az év végére már látszódhatnak az egyelőre mély recessziótól szenvedő fejlett gazdaságokban. A két legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkező ázsiai ország, Kína és India feldolgozóipara már áprilisban növekedést mutatott az előző hónaphoz képest, ami egyes elemzők szerint annak jele lehet, hogy a világgazdaság túljuthatott a recesszió legmélyebb szakaszán. (Fontos azonban megjegyezni, hogy a hó/hó alapon történő értékelés némileg torzító lehet, érdemes inkább az előző év hasonló időszakához mérten nézni az adatokat, ami korántsem olyan biztató.) Ezek az elemzők Ázsiában 2010-től újra erőteljes növekedésre számítanak, míg Európában várhatóan 2011-től várják a fellendülést.

Mi azonban - a mutatók javulása és a piacok optimizmusa ellenére - sem gondoljuk, hogy túl lennénk az elmúlt 50 év legnagyobbnak ítélt válságán. A javulás számunkra nem tűnik fenntarthatónak, úgy véljük, nem történtek meg azok a kiigazítások, amikre szükség van a tartós javulás megalapozásához. Továbbra is rengeteg a hitel a rendszerben, és az amerikai fogyasztó alig fogta vissza a költekezését (a statisztikák szerint már növelte is az első negyedévben). Ezért - véleményünk szerint - amint tompulnak a keresletélénkítő intézkedések hatásai, úgy kezd majd újra megkérdőjeleződni, honnan jöhet tartós kereslet. A fejlett világból szerintünk nem, és a fejlődők sincsenek még olyan helyzetben, hogy gyorsan és tartósan átvegyék a világ motorjának szerepét.

Ezeket összefoglalva: szerintünk korai még a válság végéről beszélni. A mostani piaci emelkedést medve piaci rallynak (lefelé tartó trendben történő átmeneti emelkedésnek) tekintjük - tartós feltámadás helyett. Úgy ítéljük meg, hogy az emelkedés mértéke és hevessége átcsapott egy olyan szintre, ami már túlzott eufóriának tekinthető, túlvett piacokra utal, és megnőtt az esélye egy legalább átmeneti lefelé tartó korrekciónak. Ezért szerintünk a helyzetet a kockázati kitettség csökkentésére kell felhasználni.
A cikk a segítségével készült, az idő igazolni látszik a benne foglaltakat...