Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno június 14-én?
Ezen a napon hunyt el Budapesten Mechwart András, a magyar ipartörténet egyik legkiemelkedőbb képviselője. Mechwart 1834-ben született a bajorországi Schweinfurtban. Augsburgban szerzett mérnöki diplomát. 1859-ben Ganz Ábrahám Magyarországra hívta, az ő halála után huszonöt éven át vezérigazgatóként irányította a Ganz gyárat. Kiváló műszaki és közgazdasági szakember volt, hatalmas fejlesztési és korszerűsítési tevékenységének eredményeként világvállalattá fejlesztette az üzemet.

A századfordulóra a hatvan fős gyár 6000 embert foglalkoztató nagyüzemmé vált. Számos találmány megalkotásában társfeltalálóként működött közre, két legjelentősebb önálló szabadalma a hengerszék és a forgóeke.
A malom legfontosabb részét jelentő hengerszéken a porcelán hengereket kéregöntésű acélhengerekre cserélte, amelyek a gabonát sokkal finomabbra és tökéletesebbre őrölték. A sorozatban gyártott hengerszékeket az egész világra exportálták, így azok döntően megalapozták a magyar malomipar hírnevét.
Forgóekéje is kiváló konstrukció volt, de nagy terjedelme és tetemes ára gátolta elterjedését.

Ezen a napon született 1909-ben Budapesten Lugosy Bálint építészmérnök, belsőépítész, aki villák, kávéházak, szórakozóhelyek belső és külső építészeti munkáit végezte. Hozzá köthető a Belügyminisztérium tisztiháza, a Népstadion, a Budapest Filmstúdió belsőépítészete.
1945-ben részt vett a budapesti színházak helyreállítási munkáiban mint tervező és művezető. Később az írószövetség székháza a Jászai Mari, ill. az Ódry Árpád Színészotthon építésében tevékenykedett. 1949-től a Bányaberuházási Vállalat keretében főmérnökként bányák és állami gazdaságok tervezésében és beruházásában tevékenykedett. 1956-ban a Hungária Szálloda Vállalat megbízásából vett részt a Gellért Szálló rekonstrukciójában. 1981. december 15-én hunyt el.