Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Megvan az aszálytűrő képességért felelős gén
A BASF és a Monsanto tudósai felfedezték, hogy egy természetben előforduló gén segítheti a kukoricanövények túlélését aszályos körülmények között és biztosíthatja a terméshozam stabilitását szűkös vízellátású időszakokban.

A tervek szerint a gént első generációs aszálytűrő kukoricatermékükben alkalmazzák majd. Ez lesz az első biotechnológiai eredetű aszálytűrő haszonnövény a világon. A piaci bevezetés legkorábbi időpontjaként 2012-t célozták meg, a szabályozói jóváhagyások függvényében.

A közelmúltban végzett független tanulmányok sora a klímaváltozás miatt csökkenő terméshozamokra és globális élelmiszerhiányra figyelmeztetnek.Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a száraz időszakok száma és tartama - különösen a már eddig is aszályosnak számító területeken - várhatóan növekedni fog.

A társaságok nyilatkozata szerint az aszálytűrő kukorica a Bacillus subtilis baktériumból származó cspB gént tartalmazza. A gént először hidegsokk körülménynek kitett baktériumokban azonosították. A további kutatás igazolta, hogy a cspB segíti a növényeket az aszály okozta stressz leküzdésében. A kukoricában a cspB úgy működik, hogy segíti a növény folyamatos növekedését és fejlődését azokban az időszakokban is, amikor szűkös a vízellátás. A szárazság növényre gyakorolt hatásának enyhítésével a cspB segít stabilizálni a terméshozamot.

Az első generációs termék egy több-generációs biotechnológiai aszálytűrő termékcsalád része; forgalmazásának megkezdését a társaságok a következő évtizedre tervezik.