Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Lovasbemutatóval és népi tánccal zárult Agrárgazdasági Világfórum
A Nemzetközi Élelmiszer és Agrárgazdasági Szövetség (IAMA) XIX. Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórumát és Tudományos Szimpóziumát 2009. június 20-23. között rendezték Budapesten. A szervezők szerint rendkívül sikeres rendezvénysorozat - felülmúlhatatlan fantáziára valló - magyarosch csikósos lovasbemutatós, népi táncos bulival zárult.

Az IAMA az agrár- és élelmiszergazdaság magas szintű gazdasági vezetőinek, tudósainak és kormányzati döntéshozóinak szakmai együttműködésén alapuló világszervezete. A 2009. évi Világfórum Budapesti megrendezésével az volt az IAMA célja, hogy tevékenységét a közép-európai országokra is kiterjessze, illetve tovább bővítse Kelet- és Délkelet-Európa, valamint az ázsiai országok felé - olvasható az FVM honlapján. A kiválasztott vezértéma "Globális kihívások - Lokális válaszok" ennek teljes mértékben megfelelt, mivel ezáltal jelentős számú résztvevő jelentkezett be ezekből a régiókból. A témakörhöz kapcsolódó FAO Workshop is megrendezésre került, amelyen az agrárgazdaság és élelmiszeripar Közép- és Kelet-Európában bekövetkezett fejlődése került bemutatásra és megvitatásra.

A konferenciára jrésztvevőinek száma meghaladta a 420 főt 52 országból; így több mint 100 amerikai, közel 100 nyugat-európai, mintegy 120 közép- és kelet-európai (közöttük 80 magyar), illetve közép-ázsiai, valamint a világ többi részéről hozzávetőleges még 100 szakember volt résztvevője az eseménynek.

A Világfórum résztvevőit 2009. június 22-én reggel a Kormány nevében Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, nemzeti főszponzorként Csányi Sándor elnök- vezérigazgató (OTP Bank Nyrt.), Vajda László FVM főosztályvezető, mint az IAMA elnöke és Jerry Siebert, a Berkeley Egyetem professzora (USA), az IAMA ügyvezető alelnöke köszöntötte.

I. Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum a következő nyolc kiemelt témakörrel foglalkozott:

- Globális kihívások és lokális válaszok: Trendek az élelmiszer- és agrárgazdaságban

- A közép-európai országok válaszai a globális kihívásokra

- A kereskedelem befolyásoló szerepe az egész élelmiszerláncra

- Regionális termékek a globális arénában

- A kormányzati politika befolyása az élelmiszer- és agrárgazdaságra

- Élelmiszer termékek az egészség és a jó közérzet növeléséhez: Globális és lokális fejlesztések

- A 4F (Food: Élelmiszer; Fibre: Rost; Fuel: Bioüzemanyag és Feed: Takarmány) közötti feszültségek

- Globális gazdasági krízis és a stratégiai fejlesztési lehetőségek az agrár-gazdaságban

A Tudományos Szimpózium témái a következők voltak:

- Élelmiszerlánc-menedzsment

- Agrárgazdasági stratégiák

- Fogyasztói orientáció és marketing

- Élelmiszerminőség és -biztonság

- Bio-üzemanyagok

A szimpózium bevezető előadását Ernesto Gallo, a Hondurasi Zamora Egyetem professzora tartotta "Az agribusiness fő irányai" címmel, rámutatva a globális méretekben tapasztalható élelmiszerbőség és a világ sok országában jelentkező élelmiszerhiány együttes fennállására. A jövőbeli kibontakozás egyik útját az előadó az akvakultúra fejlesztésében jelölte meg.

A Tudományos Szimpózium programján további 110 előadás és 16 poszter szerepelt a fenti témakörökhöz kapcsolódóan. A szimpóziumot egy ún. Összekötő (Híd) Szekció (Bridge Session) zárta 5 előadással, amelyen az agrárközgazdászok 20 évvel ezelőtti, jelenlegi és 20 év múlva várható képzésének összehasonlító elemzése szerepelt.

III. A következő "Speciális Szekció" ülésekre került még sor a rendezvénysorozat keretén belül

- Világvárosok és a mezőgazdaság ("Metropolitan Agriculture")

- Fenntarthatóság az élelmiszerláncban - Globális Jelentési Kezdeményezés

- Bio-üzemanyagok

- Élelmiszer-dinamika és -innováció

- A következő "Zöld Forradalom"

- A magyar bor és pálinka piaci lehetőségei

- Piacorientált stratégiák Albánia agrárgazdaságának feltámasztásához

IV. Esettanulmány Konferencia is része volt a rendezvénysorozatnak

Ezen a rendezvényen 21 esettanulmány bemutatására került sor a Harvard Business School közreműködésével, amelyek között 3 magyar esettanulmány is sikeresen szerepelt.

V. Esettanulmány-vetélkedő egyetemi hallgatók csapatai között

Összesen 9 egyetemi csapat (3 magyar, 3 USA, továbbá 1-1 ausztrál, kanadai és holland) nevezett be. Az elődöntőben a csapatok a szegedi Bánffi hagyományos és különleges védjeggyel ellátott szikvízkészítő családi vállalkozás esetpéldáját kapták megoldandó feladatul. A magyar csapatok közül a Szegedi Tudományegyetem csapata jutott eredeti és innovatív javaslataival a másnapi döntőbe. A döntőben a "Zöld Gondoskodó Amszterdam" című, a nagyvárosok és a mezőgazdaság többcélú kapcsolatrendszerét vizsgáló projekt továbbfejlesztésére kellett javaslatokat kidolgozniuk. Kiváló teljesítményével - legjobb európai csapatként - a szegedi egyetem a 3. helyen végzett a rutinos Santa Clara Egyetem (USA) és Guelph-i Egyetem (Kanada) mögött, maguk mögé utasítva a döntőben a Purdue Egyetem (USA) csapatát.

A Világfórum záróülését követően Vajda László, az IAMA elnöki tisztét átadta Paul Jaspernek (USA), aki a résztvevőket meghívta a 2010. évi jubileumi XX. Világfórumra Bostonba (USA). A rendezvénysorozat előadásainak, üzeneteinek hazai ismertetésére és értékelésére 2009. szeptember 30-án a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kerül sor, melynek résztvevői CD formájában kapják kézhez az IAMA konferencián elhangzott előadások részletes anyagát.

A Miniszteri Nyitófogadás - koncerttel és díjkiosztással egybekötve - 2009. június 21-én este a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban volt, amelyen Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Az Elnöki Bankettre (magyaros vacsora lovasbemutatóval és népi tánccal) a Lázár tanyán, a Gödöllő melletti Domonyvölgyben került sor. A külföldi résztvevők közül többen a rendezvénysorozat befejezése után 1-2 napos, sokszínű fakultatív szakmai kirándulásokon ismerkedhettek meg Magyarország szépségeivel, agrárgazdaságának jellegzetességeivel (Budapesti városnézés parlamenti látogatással, Eger-Tokaj bortúra, Dunakanyar).