Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Pénzügyeink
Pénzügyeink
Kilábalóban a válságból
Európa kezd kilábalni a recesszióból, de továbbra is nagy a bizonytalanság - olvasható az Európai Bizottság időközi gazdasági előrejelzésében. A második negyedév óta jelentősen javult a gazdasági helyzet, ami az év második felében jobb növekedési kilátásokat eredményez - írja a euractiv.hu.

Joaquín Almunia, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos szerint az európai helyzet - az állami hatóságok és központi bankok korábban nem látott mértékű támogatásának köszönhetően - javult, de a válság hatása továbbra is begyűrűzik a munkaerőpiacra és az államháztartásba.

Almunia megerősítette, folytatni kell az idei évre és 2010-re bejelentett gazdasági ösztönző intézkedéseket, valamint fel kell gyorsítani a pénzügyi szektor helyreállítását, annak érdekében, hogy a bankok készen álljanak megfelelő feltételekkel hitelezni a vállalatok és háztartások lassan újra meginduló beruházási terveihez.

A javuló finanszírozási feltételeknek köszönhetően az EU GDP-csökkenése már jelentősen kisebb volt a második negyedévben (-0,2 százalék, szemben az első negyedéves -2,4 százalékkal), ám éves viszonylatban még mindig a tavasszal jelzett 4 százalékos csökkenés várható. A Bizottság 2009-re vonatkozó inflációs előrejelzése változatlanul 0,9 százalék az Unióra és 0,4 százalék az euróövezetre vonatkozóan.

Az Eurostat legfrissebb becslései szerint mintegy fél százalékkal csökkent a foglalkoztatás az uniós gazdaságban. A legerőteljesebben a termelésben és az építőiparban csökkent a foglalkoztatottak száma, ugyanakkor növekedett a foglalkoztatás a közszolgáltatások terén.

Az EU ipari termelése júliusban 0,2 százalékkal csökkent, tartós fogyasztási cikkekből még mindig keveset állítunk elő. A napi és középtávú fogyasztási cikkek előállítása azonban 0,6 illetve 0,1 százalékkal emelkedett. A termelés Írországban, Litvániában és Dániában növekedett legerőteljesebben, azonban jelentősen csökkent Luxemburgban, Finnországban és Lettországban.

A legfrissebb kereskedelmi és termelési adatok csakúgy, mint az erősödő fogyasztói bizalom optimizmusra adnak okot a világgazdaságban. A fellendülést Ázsia fejlődő piacai vezetik, Kínával az élen, ám az Egyesült Államok gazdaságának szűkülése is alábbhagyott. A japán GDP 0,9 százalékkal erősödött negyedéves viszonylatban, India és Indonézia gazdasági növekedése is jelentős.

Nem ilyen egyértelműek a kilábalás jelei az orosz gazdaságban, illetve a dél-amerikai országok gazdasági erősödése is várat magára. Ez alól Brazília jelent kivételt, ahol már tapasztalhatóak a növekedés jelei. A világ GDP-jének visszaesése a korábban becsült 1,4 százaléknak a fele, várhatóan 0,7 százalék.