Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
A termálvíz hasznos
Elkészült a geotermikus fűtőmű Szentlőrincen. Hazánk történetében eddig ez a legnagyobb vállalkozás, mely a földgáztüzelés helyett termálvízzel fűti a városka mintegy kilencszáz lakását, valamint közintézményeit.

A projektet megvalósító PannErgy Nyrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a 7500 lakosú Szentlőrincen teljes egészében kiváltható a földgáz alapú fűtőrendszer a geotermikus források kiaknázásával. Az 1,3 milliárd forintos beruházást igénylő projekt keretében jövő év januárjától kilencszáz lakás fűtését oldja majd meg az erőmű, majd később a közintézmények is csatlakoznak a fűtésrendszerhez.

Nincs több szennyezés, hiszen a fosszilis tüzelést teljes egészében kiváltják a termálvizek. A baranyai városka kútjából nyolcvanhét Celsius fokos víz tör fel, amely zárt rendszer alkalmazásával akár elérheti a kilencven Celsiust is, hozama pedig másodpercenként huszonöt liter. A Szentlőrinci Geotermia Zrt. tizenöt éves szerződést kötött a város száz százalékos tulajdonában álló Szentlőrinci Közüzemi Közhasznú Nonprofit Kft. -vel, hogy ezen időtartam alatt a várost ellátja a geotermikus energiaforrásból származó hővel.

A projekt már tavaly elkezdődött, azonban hosszabbra nyúlt, mint azt tervezték, hiszen a gépek meghibásodása és a geológiai információk újraszámítása miatt csúszott a határidő -írja a zöldtech. A PannErgy-nek ez az első sikeres kútfúrás. A legbonyolultabb geológiai szerkezet miatt pedig rettentően kockázatos volt. A projekt azonban mintaként szolgálhat Európa számára is a termálforrások tökéletes kiaknázása területén, valamint a tapasztalatok nagyban segíthetik a Kárpát-medence geotermikus adottságainak teljes kihasználását.

A PannErgy a geotermikus energia kutatásában az izlandi Mannvit céggel, valamint többtucat önkormányzattal alakított közös vállalatot, melynek célját még 2007-ben meghatározták: minimum húsz létesítmény létrehozása, és hatvan megawatt energia termelése. Úgy tűnik nagy előrelépést tettek az ügy érdekében, és jövőre indulhatnak a további projektek.