A fermentort a KEOP-program segítségével építik majd meg, ugyanis a beruházás összértéke egymilliárd forint felett van, melynek felét a pályázat útján európai uniós támogatással biztosítják. Az új tartályban a kampány ideje, azaz 120 nap alatt kilencmillió köbméternyi biogázt termelnek majd, amely egy közepes méretű, nagyjából húszezer lakossal rendelkező város éves hőigényét biztosítja.
A kampányidőszak alatt termelt gázmennyiséget a fel nem használt cukorrépa szeletekből állítják majd elő. Ezzel szinte teljes egészében fedezhetik a cukorgyár alternatív tüzeléssel működő kazánjainak földgázfelhasználását. A feldolgozási időn túl a gyár melaszból és korpából állítja majd elő a biogázt, melyet melaszszárító állomása, a gyár központi fűtőrendszere és a kaposvári fürdő használ majd fel.
A rendszer felépítésében a cukorgyár szakemberei is részt vesznek, hiszen ők dolgozzák majd ki a technológiát, a megvalósításért pedig a cukorgyár projektcége, a Biogáz Fejlesztő Kft. lesz a felelős. A legelső fermentorok még 2007-ben elkészültek, a tavalyi évben pedig megépítették az utófermentort is. A megtermelt biogázt az üzem erőművében hasznosítják jelenleg, ám a hőenergia mellett villamos áramot is előállítanak vele.
A cég legfontosabb célja, hogy néhány éven belül a gyáregység a cukor előállítását teljesen önellátó módon végezhesse, ebben csak a mezőgazdasági és feldolgozási melléktermékekre támaszkodjon, mégpedig külső erőforrások igénybevétele nélkül.