Az oldott arany mérgező a mikroorganizmusok számára, ám szilárd alakja nem. Az evolúció folyamán sikerült az apró baktériumnak kialakítania azt a képességét, melynek segítségével elektron átadásával választja ki az aranyat az oldatból, így ő maga is életben maradhat. A kiválasztás folyamata igen egyszerű; a baktérium olyan molekulát bocsát ki, mely megköti az oldott állapotban lévő aranyat és átalakítja azt szilárd halmazállapotú fémmé.
A kutatók a baktérium ezen képességét már jó ideje ismerik, ám mindeddig nem tudták megállapítani, hogy pontosan milyen is a kiválasztott molekula. Kiderült, hogy ez valójában egy fehérje, ami nagyban hasonlít más baktériumok, illetve gombák által kibocsátott fehérjékre, melyeket ezek az élőlények a vas megkötésére használnak fel.
Hogy mire is lehetne hasznosítani a baktériumot, az egyelőre vita tárgyát képezi, ám a szakemberek azt mondják, a leginkább bányákban lehetne vele dolgozni arany előállításánál és feldolgozásánál, illetve szükség szerinti nanorészecskéket lehetne velük előállítani.