Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno május 1-én?
Ma van a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritásának napja. Több helyen majálist tartanak. A mai napon tartják 1882-től a munkások nemzetközi ünnepét. A nyolc órás munkanapért folytatott küzdelem a XIX. század közepétől kezdődött nagyjából egy időben Európában és Észak-Amerikában. A tengerentúlon több helyen is sikeres volt a mozgalom, mely igazi lendületet az 1880-as évek után kapott.

Ez összefüggött azzal, hogy az 1873-tól tartó, hosszabb gazdasági depressziós szakaszban 1883 és 1885 között a gazdasági válság mélypontra jutott. Az AFL , 1884. októberi kongresszusán ismét követelte a nyolcórás munkanap törvénybe iktatását. Egy évvel később követelései alátámasztására az AFL 1886. május 1-re hirdetett általános sztrájkot.

350.000 munkás lépett sztrájkba, akik közül 200.000 (elsősorban az állami alkalmazottak) el is érte, hogy munkaideje nyolc órára rövidüljön. Az akció nem volt vértelen. Millwaukee-ban a munkások ellen kivezényelt rendőrség a tömegbe lőtt. A sortűznek kilenc áldozata volt. A legviharosabb összecsapásra Chicagóban került sor. Ezzel azonban a tömegmozgalmak nem értek véget. Május elejétől a helyi McCormick mezőgazdasági gépgyárban sztrájk kezdődött. A tulajdonosok sztrájktörőket alkalmaztak, s a már kialakult amerikai hagyományoknak megfelelően a sztrájktörők védelmére kivezényelték a rendőrséget. A gyár sztrájkoló munkásai május 3-án üzemük kapuja elé vonultak. A rendőrök a tömegbe lőttek, s a sortűz következtében négy ember meghalt.

Ez a sortűz azután elszabadította a szenvedélyeket. Az anarchista munkásvezetők a chicagói Haymarket Square-re tiltakozó nagygyűlést hívtak össze. Az amerikai anarchistáknak nagy befolyásuk volt az Európából bevándorolt, főként német ajkú szakmunkások között, különösen Chicagóban és környékén. Szavukra 3000 ember jött össze és hallgatta nyugodtan a szónokokat, amikor váratlanul bomba robbant. A robbanás következtében egy rendőrtiszt meghalt, többen megsebesültek. A kivezényelt rendőrök azon nyomban újra a tömegbe lőttek, és a sortűz újabb halálos áldozatokat szedett. A helyi kormányszervek az összetűzést arra használták fel, hogy a legbrutálisabban leszámoljanak az anarchista mozgalommal, s egyúttal megtörjék a fellendülő munkásmozgalmat is.

Nyolc anarchista vezetőt állítottak a vádlottak padjára, mégpedig olyan manipulált bírósági eljárás keretében, ami általános felháborodást keltett a nemzetközi közvéleményben. 1886. június 21-én megkezdődött a per. A nyolc anarchista vezetőt nem azzal vádolták, hogy ok követték el a merényletet, mivel ezt semmiképp sem tudták bizonyítani. A vádat felbujtásra, sőt eszmei felbujtásra korlátozták - ami tulajdonképpen egyet jelentett azzal, hogy az anarchista vezetőket eszméikért tartóztatták le. A vádlottak ellenséges környezetben, valóságos tárgyalóterembeli lincs-atmoszférában, a bíró állandó közbeszólásaitól zavarva is ízekre szedték a vádat, rávilágítottak a vádpontok ellentmondásaira, a hamis tanúzás többszöri és nyilvánvaló tényére, az igazi tanúk szándékos eltávolítására. A vádlottak közül egyesek alibit is igazolni tudtak. A bíróság azonban mindennek ellenére nyolcuk közül hetet halálra ítélt, s négyükön az ítéletet 1887. november 11-én végre is hajtották.
Miként az Egyesült Államok történetében nemegyszer előfordult, utólag hivatalosan is elismerték, amit a kortárs demokratikus amerikai és nemzetközi közvéleményben kezdettől fogva sokan tudtak: az ítélet hamis, justizmord történt. Hat ével azután, hogy négy vádlottat felakasztottak, az állam kormányzója teljes kegyelmet adott az életben maradottaknak.