Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno május 5-én?
Ezen a napon hunyt el Aachenben (Németország) 1963-ban Szőllőskislaki Kármán Tódor gépészmérnök, a szuperszonikus repülés egyik megalapozója. Kármán Budapesten született 1881. május 11-én. A budapesti Műegyetemen szerzett diplomát, ahol Bánki Donát mellett egy ideig tanársegédként dolgozott, majd a Ganz Rt. mérnöke lett.

Németországban tanult, majd 1912-ben visszatért Selmecbányára, de még abban az évben elfogadta az aacheni egyetem professzori ajánlatát. Az első világháborúban a Monarchia hadseregében szolgált, előbb ruharaktárosként, majd a Bécs melletti Aerodinamikai Laboratóriumban. Itt fejlesztették ki Asbóth Oszkárral, Petróczy Istvánnal és Zurovetz Vilmossal 1917-ben a világ első helikopterét, a PKZ-t. A háború után hazatért, de 1919-ben már újra Aachenben tanított.

1933-ban véglegesen letelepedett az Egyesült Államokban. Itt részt vett a rakétakutatásokban (Guggenheim-laboratórium). Fontos szerepet játszott az első rakéták kifejlesztésében. Őt tekintik a szuperszonikus repülés atyjának. Űrkutatással is foglalkozott.
A National Medal of Science kitüntetést 81 évesen John F. Kennedy elnöktől vette át.

 Emlékét a Holdon (45°D, 175°K) és a Marson (46,5°D, 59°K) egy-egy kráter neve őrzi.
 A BME Gépészmérnöki Karának kollégiumát róla nevezték el.
 Kármán Tódor-díj
 Pasadenában a NASA JPL auditóriuma is az ő nevét viseli.

1962-ben ezen a napon tették közzé a 12/1962. sz. kormányrendeletet a felsőfokú technikumok létesítéséről. Az év őszén 21 ilyen oktatási intézmény nyilt meg.

Ezen a napon hunyt el 1912-ben Szegeden Magyar Ede építész. Diplomáját a budapesti Felső Építőipari Iskolában nyerte. Temesvárott, később főleg Szegeden alkotott. Legszebb műve, a hazai szecesszió remeke: a szegedi Reök-palota. Őtervezte a kaposvári színházat, a nagykikindai református templomot, a zentai városházát.