Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno május 12-én?
Ezen a napon születt 1909-ben Budapesten Preisich Gábor Ybl-díjas építészmérnök, akadémikus, címzetes egyetemi tanár. Preisich 1926-ban egy évet tanult Karlsruhéban a Technische Hochschule-n. Egyetemi tanulmányait 1927 és 1930 között a Budapesti Királyi József Nádor Műegyetemen fejezte be, közben Sebestyén Arthur és Bauer Emil építészek irodájában dolgozott, itt ismerkedett meg későbbi társával Vadász Mihállyal.

1931-ben lehetősége volt arra, hogy részt vegyen a CIAM kiállításán és berlini kongresszusán. (CIAM - Congres Internationaux d'Architecture Moderne, magyarul „Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa" - a modern építészet nemzetközi szervezete volt 1928 és 1959 között). Ott találkozott Le Corbusierrel és Walter Gropiussal. Victor Bourgeois ajánlására Liège-be Joseph Moutschen irodájába került és egy évet dolgozott ott.

1933-ban Vadász Mihállyal megalapították a Preisich és Vadász irodát. 1933-ban tervezték és épült fel a Budapest, II. Káplár utca 7. sz. alatti bérház, majd 1934-ben a Budapest, XI. Bartók Béla (volt Horthy Miklós) út 62-64 alatt a Simplon (később Bartók) mozi és bérház. Részt vetettek az OTI Köztársaság téri - Budapest első modern - bérházcsoportjának tervezésében 1934-35-ben. A második világháború előtti időkben még több lakóház és bérház tervezése fűződik nevéhez, melyeket részben Vadász Mihállyal, illetve Gerle Györggyel együtt tervezett. Ezek közül kiemelkedik a volt Budapest, I. Koronaőr (ma: Kosciusko Tádé) utca és Márvány utca sarkán megvalósult - ma is jó állapotban található - bérház, melyet sógorával Gerle Györggyel együtt tervezett 1941-ben. 1940-ben, Harrer Ferenc hatására városrendezési kérdésekkel is kezdett foglalkozni, mely a II. világháború utáni tevékenységére is kihatott.
1945-ben részt vesz az újjáépítési munkákban és a Fővárosi Közmunkák Tanácsának alkalmazásába lép. 1948-ban az ÉTI, majd annak 1949-es átszervezése után a MATI munkatársa, ahol fő feladata az Általános Rendezési Terv (ÁRT) továbbfejlesztése. Hivatali munkája mellett Gádoros Lajossal több pályázaton nyertek. Így tervezték másokkal együtt 1947-49-ben a volt Belügyminisztérium épületét a Széchenyi rakparton, (tervezőtársak: Benkhard Ákos, Gábor László, Lévai Andor és Rudnai Gyula), és 1948-50-ben a volt MÉMOSZ székházat a Dózsa György úton (tervezőtársak: Gádoros Lajos, Perényi Imre, Szrogh György).

1949-ben a BUVÁTI jogelődjének, a FŐTI-nek szervezésével és irányításával bízták meg. Néhány éven át a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékét is vezette. 1950-ben a Fővárosi Tanács Városrendezési Osztályának vezetője, és 1953-55 között Budapest főépítésze volt. Az MTA Építészetelméleti, Építészettudományi és Településtudományi Bizottságainak tagja is volt. Szakmai karrierjének csúcsán azonban sorozatos kudarcok is érték, az ÁRT jóváhagyásának többszöri meghiúsulása és a a megmerevedő politikai légkör miatt. 1956-ban a BUVÁTI főépítésze, majd városrendezési irodájának vezetője lett. Újból foglalkozni kezdett épületek tervezésével, számos pályázaton indult. 1961-ben - Kiss Alberttel és Mester Árpáddal együtt - tervezte a XII. Kékgolyó utca 1 sz. alatti bérházat, és a lágymányosi lakótelepen egy iskolát. 1964-ben tervei szerint valósult meg a II. ker. Cseppkő utcai volt Münnich Ferenc gyermekotthon. Budapest városépítészetének történetét feldolgozó könyve „Buda visszavételétől a II. világháború végéig" tekinti át a város történetének alakulását.

1970-ben lemondott a BUVÁTI városrendezési irodájának vezetéséről, és 1975-ben nyugdíjazták. Nyugdíjazása után még éveken keresztül folytatja szakmai publikációs tevékenységét. 1998. április 21-én halt meg, közel 89 éves korában.

Ezen a napon született Pécsett 1851-ben Gruber Lajos csillagász, meteorológus. Gruber az osztrák fokmérő hivatalban dolgozott Theodor von Oppolzer vezetése alatt. 1876-ban került Budapestre, ahol obszervátorként tevékenykedett a Meteorológiai és Földmágnesességi Intézetnél. Részt vett hazánk földmágneses felmérésében, sok helység földrajzi koordinátáit határozta meg. Megállapította és azonosította a novemberi erős hullócsillag raj, a Leonidák pályáját is. 1887-ben az Intézet igazgatójává nevezték ki. A posztot korai 1888. november 15-i budapesti halála miatt igen rövid ideig tölthette be.