Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Innováció
Innováció
Süss fel nap!
Még mindig tart a napelemek elterjedése. A nagyobb energiakinyeréshez kétféle módon juthatunk. Vagy több napelemet telepítünk, vagy a napelemeket mindig a napsugarakra merőlegesen fordítjuk. Gondoljuk el, mennyivel több a gond a napelemek mozgatására szánt eszközökkel. Hiszen, mint minden forgó-mozgó alkatrész, dinamikus igénybevételnek van kitéve, nem beszélve az időjárás viszontagságairól, valamint az érzékelőket és beavatkozókat összehangoló elektronikák bonyolultságáról.

Ezt elkerülendő, a gyártók befejezik a mozgató egységek gyártását - írja a zoldtech.hu. Ennek a nagyobbik oka inkább az, hogy a napelemek ára nagyon lecsökkent, a mozgatáshoz szükséges anyagoké viszont nem. Így inkább húsz-harminc százalékkal több napelemet helyeznek el, így lépve túl az energiaveszteségen.

Hazánkban is kezd terjedni a napelemes energiaellátás, egyre több háztetőn, kertben látni napelemeket. Az emberek kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket. És már nem csak egyénileg, hanem települési szinten is hoznak létre napelem telepeket. A legjobb példa erre a most épülő, magyarországi viszonylatban a legnagyobb, egy hektáros területen elterülő, négyszáz kilowattos újszilvási napelem telep.

A község polgármestere elmondta, hogy harminc százalékos önrész teljesítésével majd félmilliárd forintos állami támogatásban részesülnek, amiből a közintézmények és a közvilágítás elektromos ellátása meg lesz oldva. Így újabb források szabadulnak majd fel, amiket az önkormányzat más célokra költhet el. Az erőművet augusztustól kezdik el építeni, ám jövő év januárban már ez fogja szolgáltatni az energiát. A telep költsége az önkormányzati számítások szerint nagyjából tíz éven belül fog megtérülni.

Nagyon örülünk, hogy végre a magyar települések is csatlakoznak az intézmények alternatív energiával történő működtetéshez, bár azt is tudjuk, hogy sajnos nagyon sok a szegényesebb falu, község is, ahol nincs pénz ennek kialakítására. Talán majd a támogatási rendszer továbbfejlesztésével sikerül az ő életüket is könnyebbé tenni. Szerencsére az önkormányzati felójlesztési területen már nagyon jó pályázati lehetőségek élnek.