Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Mais bitte! (Egy kukoricát kérek!)
Egyre többet avatkozunk be a természet rendjébe. Legtöbbször tudni véljük mit teszünk, néha elképzelésünk sincs, vagy ami van, az téves. A mai tudomány az emberi test minden zeg-zugát vizsgálja, működését tanulmányozza, és ha valamit talál, megváltoztatja azt. A jövő nagyhatalmainak a kulcsát tehát a génsebészet, génmanipuláció jelentheti.

Mindent módosítunk. A szóját, a kukoricakeményítőt, a zöldségeket, mindent. A természet megalkotott, az evolúció (és az egyedfejlődés) formált bennünket olyanra, amilyenek vagyunk. De nekünk néha nem tetszenek a testrészeink, a tulajdonságaink, a gondolkodásunk. Ezt is meg kell, mag akarjuk változtatni.

Egy barátom édesapja annak idején mezőgazdászként dolgozott. Hallott a génmódosításról, de akkoriban nálunk semmi sem volt elérhető. Kifundálta tehát, hogy ha a fekete-fehér televízió elé teszi az ültetendő magokat, akkor egy részük a sugárzástól elpusztul, egy részük viszont sokkal ellenállóbbá és termékenyebbé válik. Azokat elültette, és lett jó termés. Így is lehet csinálni.

A genetikai kísérleteket tiltják több országban. Van ahol véteknek tartják a természet ellen, mondván Istent akarunk faragni magunkból. Van ahol a kísérleti eredmények „elszabadulásától" rettegnek.

Képzeljük csak el, mi lenne, ha az öregedésért felelős gén/gének faragásával le tudnánk lassítani az öregedési folyamatokat vagy teljesen meg tudnánk állítani őket. A Föld amúgy is egyre növekvő lélekszáma ugrásszerűen megnőne, sőt valószínűleg hatalmas válsághoz vezetne. Ez már inkább egy sci-fi film forgatókönyvére hasonlít, úgyhogy inkább kellemesebb dolgokat képzeljünk.

A génkezelt élelmiszerek hatásai az emberi szervezetre pedig még nem ismertek, hisz nem telt el annyi idő, hogy megtapasztaljuk. Például létezik egy olyan génkezelt kukoricafajta, amely tíz centiméteres körzeten belül minden kártevőt elpusztít. Na ki szeretne enni egy kis csemege kukoricát?