Gondoljunk csak bele, olykor a testünkön jelentkező tüneteket a bőrgyógyász is csak tüneti kezeléssel tudja elmulasztani, ám az igazi okot általában nem tudjuk megszüntetni. Nincs ez másképpen a növényeket támadó gombáknál sem. Minden évben előjönnek, minden évben permeteznünk kell. A növény persze felszívja a mérget, mi pedig megesszük. Az okosok azt mondják, hogy a méreg hamar felszívódik a növényben, és nem lesz hatása, ám ilyenkor felmerül a kérdés; miért nem kell minden másnap permetezni őket?
A búzát most egy Ugandában kifejlődött új gombafaj, az Ug99 támadja. Ez a leggyakoribb betegségek közé tartozó szárrozsda egyik változata, amely mutáns törzsként megnehezíti a védekezést ellene. Már három országban ütötte fel a fejét, és a búzaszakértők most olyan gabona kifejlesztésén dolgoznak, amely immúnis lesz erre a gombafajtára is. A problémát az jelenti, hogy a levegőben terjedő kártékony gomba az egész világ búzatermését is veszélyeztetheti, az pedig hatalmas éhínséghez vezethet, főleg az olyan országokban, ahol a legfőbb exportcikkük a gabona.
Már több intézet is foglalkozik a mutánsokkal, az eredményeket a héten kezdődött szentpétervári, nemzetközi búza konferencián teszik közzé. A tudósok az új búzafaj kifejlesztését valószínűleg csak génmódosítással tudják elérni, így újra génkezelt kenyeret fogunk enni. Vajon miért ilyen sok manapság a daganatos megbetegedés?