Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Jól FŰ-t
Nemrégiben beszámoltunk a magyar energiaültetvények egyik típusáról, most a másikról szeretnénk szót ejteni. Az energiafű már napjainkban is fontos szerepet kap a mezőgazdasági terület megfelelő kihasználása szempontjából. Az ellenálló növény idén, a kenderesi földeken a szélsőségek ellenére is dupla hozamot hozott.

A hagyományos széna éves hozamának dupláját sikerült betakarítania a kenderesi mezőgazdászoknak az idei energiafűből, melyet a város határában termesztenek. A fű előnye, hogy a fűtőanyagként kiválóan alkalmazható növényt takarmányként, és az állatok legeltetésére is fel lehet használni -írja a zöldtech. Tavaly az egyik gazda nagyjából száz hektárnyi területet (volt rizsföldet) telepített be energiafűvel, miután a földön a rizs, a napraforgó és a tritikálé (a búza és rozs keresztezéséből létrehozott takarmánynövény) termesztése mondhatni teljes eredménytelenségbe torkollott. Ezek a növények ugyanis nagy ráfordítást igényelnek, ráadásul a hozam és az értékesíthetőség egyaránt nagy kockázatot jelentettek. Ezért a termesztés többnyire veszteséges volt.

Míg az idei, rendkívüli esőmennyiséggel párosult viharos időjárás a szántóföldeken hatalmas károkat okozott, addig a nyár elején több héten át szinte tószerű talajvízben növekvő energiafű kiválóan viselte el a szélsőséges körülményeket. A teljes termőterületen kétezer darab bálát készítettek, ami nagyjából hatvan mázsa növénynek felel meg hektáronként. Ez pontosan duplája a gazda másik területén termesztett réti széna hozamának.

Az energiafű tehát a szélsőséges körülményeknek is jól ellenáll, hiszen gyökere akár három méter mélységig is befúrja magát a talajba és mégsem hajlamos a tarackosodásra. A másik nagy előnye pedig az, hogy ugyanazon a helyen akár 15 évig is folyamatosan termeszthető. A 160 cm-es magasságot is meghaladó növényt a virágzás előtt lekaszálva kiváló takarmányként lehet használni az állatok számára, ha pedig virágzás után kaszálják le, akkor szára megkeményedik és ekkor már jól használható akár alternatív fűtőanyagként is. Ráadásul a kaszálást követően a fű újra sarjad, és késő őszig elérheti a fél méteres magasságot, ami újra kaszálhatóvá vagy legeltethetővé teszi.

Jelenleg az erőművek korlátlan mennyiségben vásárolnának energiafű bálákat, aminek mázsájáért a nyolcszáz forintos árat is megadják. Ez az ár természetesen még tovább emelkedhet az idei évben.