Rengeteg kutatás folyik az állatok gyorsabb növekedése érdekében, valamint a nagyobb méretek elérésének céljából. Van, aki a tápszerrel próbál csodákat elérni, és van, aki a gének módosításával. Sokan ettek már a nagyobb áruházak polcain megtalálható hal ízű csirkékből, amiket szárított halporral tömnek. Láttunk már sötét sárga belsejű tojást is, amiről mindenki azt hiszi, hogy azaz ideális. Ám korántsem így van. A gyönyörű, üde színt a csirkékkel etetett színfokozó anyagokkal érik el, nem pedig több kukoricával. Mi pedig már hallottunk olyan tápszerekről, melyek segítségével egy csirke három hét alatt elérheti a vágósúlyt...
Most dán kutatók kísérleteznek a „szuperdisznó" előállításával. A tudósok felhasználják a legújabb DNS tesztek eredményeit, valamint az állattenyésztők csúcstechnológiáját annak érdekében, hogy tökéletes disznókat nevelhessenek fel rövid idő alatt, valamint javítsanak a disznóhús ízén -írja az inforádió. Az Aarhus-i (ejtsd: órhusz)Agrártudományi Egyetem nemesítő iparágának szakemberei úgy vélik, hogy a DNS vizsgálatoknak köszönhetően sokkal könnyebben ki fogják tudni választani azokat a példányokat, melyeket érdemes a továbbiakban is tenyészteni.
A hús előállítási ciklust is szeretnék lerövidíteni, valamint az ízeket kiemelni, ugyanis ez a fejlesztés képes harminc százalékkal kevesebb idő alatt „előállítani" egy kifejlett sertést, ami a dán húsipart több százmillió eurós bevételhez juttathatja. Az agrármérnökök a disznók örökítő anyagát hatvankétezer szakaszra képesek bontani, melyek között fellelhetők azok az információk, amik a testfelépítésért, valamint a növekedésért felelősek, így most ezek keresése zajlik.
A kérdés már csak az, hogy a „szuperdisznó" mennyire lesz ellenálló az egyes betegségekkel szemben, illetve milyen hatással lesz az emberi szervezetre az elfogyasztása után. Persze az esetleges problémák felmerülésére megint csak éveket „kell" várni.