Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
Huszonöt százalékkal több
Az elmúlt két év során a SEFAG Zrt. szakemberei olyan agrármódszert dolgoztak ki, mely akár negyedével több hozamot garantál alkalmazóinak.


Az energiaültetvény kifejezetten kedvezőtlen talajviszonyok mellett tesz lehetővé nyereséges gazdálkodást jelentősebb beruházási igény nélkül. A SEFAG Zrt. a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" pályázati kiírásban pályázatot nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatás mértéke 108 millió forint, a pályázat összköltsége 196 millió forint volt.
A Belső-Somogyi Homokvidék mezőgazdasági területeinek egy része évről-évre igen gyenge terméseredményeket tud felmutatni. Különösen az ún. savanyú homoktalajos térségekben gazdaságtalan a földművelési tevékenység, a mezőgazdasági termények piacán egy kisebb áringadozás is könnyen veszteségessé teszi ezeknek a földeknek a művelését. A SEFAG Zrt. is szembesült ezzel a problémával a kezelésében levő területeken, ezért a vállalat 2008-ban új művelési módszerek kialakítására pályázott - sikerrel. A 196 millió forintos összköltségvetésű beruházás fő célja az volt, hogy a SEFAG szakemberei egy olyan új utat keressenek, amelynek segítségével kedvezőtlen mezőgazdasági termőhelyeket is nyereségesen meg lehet művelni.

A támogatást nyert pályázat ténylegesen 2009 májusában indult. A 2009-es év az előkészületekkel telt (termőhely feltárása, terület és talaj előkészítés, kerítésépítés). Az energiaerdő kivitelezése 2010. március-áprilisban történt (ültetés, dugványozás), a 2010. és 2011. vegetációs időszaka az aktuális ápolási és védelmi munkákkal telt. A két vegetációs időszakot követően 2012. február-március havában került aztán sor az első letermelésre az energiaerdőben.

A fizikális megvalósítással párhuzamosan a K+F tevékenység is hangsúlyos része a projektnek. A kutatási tevékenység főképpen a kiindulási terület jellemzőire, a telepítés, fenntartás és felszámolás során felmerülő technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra terjed ki.

A projekt eredménye tehát egy újszerű termesztési technológia, illetve technológiák kidolgozása, mely alternatívát tud nyújtani a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatnak jelentősebb beruházási igény nélkül. Fontos szempont volt, hogy az ültetvénylétesítés és -fenntartás a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen. A projektnek társadalmilag pozitív hatása, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez juthat.