Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Bulvár
Bulvár
Kínában is jönnek a kvóták
Sanghajban majd csak jövőre, ám Kuangtung tartományban már az idén bevezetésre kerül az a kereskedelmi rendszer, mely fokozatosan és szigorúan ellenőrzi az ország káros anyag kibocsátását.


A terveket a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány nemrégiben tette közzé. Eszerint a keleti part egyik legnagyobb gazdasági központjaként szolgáló, több tízezer gyárnak és üzemnek, valamint számtalan vállalatnak otthont adó országrész mindenekelőtt a leginkább szennyező iparágak képviselőit, így többek közt a vegyipari, cement-, textil-, acél-, műanyag- és papíripari vállalatokat vonná bele az egyelőre még kísérleti szakaszba.

A kiválasztott majdnem kilencszáz cég a tartományi villamosenergia-fogyasztás negyvenkét százalékáért felelős. A kereskedelmi rendszer az EU rendszeréhez hasonlóan működik majd, a vállalatok számára egy felső szén-dioxid-kibocsátási határvonalat húznak meg, a kvótájukat fel nem használó cégek ezt eladhatják, a határt átlépő vállalatok pedig tőlük kvótákat vásárolhatnak. A kuangtungi kereskedés az év végén kezdődhet meg.

A kelet-kínai Sanghaj városa szintén közzétette már a kereskedelmi rendszerének részleteit. A huszonhárommilliós metropolisz tizenhat iparág mintegy kétszáz cégével kezd bele az első, kísérleti szakaszba, ők a város teljes szén-dioxid-kibocsátásának több, mint ötven százalékáért felelősek. Sanghajban különösen sürgős a rendszer bevezetése, mert a számítások szerint a mostani, 188 millió tonnás kibocsátás hét éven belül 300 millió tonnára nőhet. Az adásvétel egy környezeti és energiatőzsdének nevezett platformon zajlik majd, amely jövő évtől kezdi meg működését.
A kísérleti projekt egyelőre hét tartományban és tartományi jogú városban indul, ezt követően - a tervek szerint már 2015-ben - terjesztik majd ki az egész országra. A kereskedés - Sanghaj és Kuangtung kivételével - Peking, Tiencsin (Tianjin) és Csungking (Chongqing) önálló közigazgatási egységben, valamint Sencsen (Shenzen) ás Hopej (Hubei) tartományban indul elsőként, a legtöbb helyen várhatóan jövőre.

Kína arra törekszik, hogy 2020-ra a 2005-ös szinthez képest a GDP egy egységére jutó szén-dioxid-kibocsátást negyvenöt százalékkal csökkentse. A központi vezetés által múlt év novemberében kiadott fehér könyv a klímaváltozás elleni küzdelem kiemelt szerepét hangsúlyozza a jelenlegi ötéves terv időszaka alatt.