Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Agrárium
Agrárium
A szilárd biomassza szerepe
Hazánk legnagyobb arányban használt megújuló energiaforrása a jövőben a biomassza lehet - mondta el Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a nemrég lezajlott gödöllői találkozón.


A Vidékfejlesztés és bioenergetika címmel tartott konferenciával egy időben az MGI, vagyis a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet legújabb pelletüzemét és a hozzá tartozó pelletkazánt is felavatták.

Hazánk biomassza készlete 360 millió tonnára tehető, amiből átlagosan 105 millió tonna termelődik újra. Az energiaszektor azonban ennek csak három százalékát használja fel. A megújuló energiák, és azon belül is a biomassza melletti kormányzati elköteleződést mutatja, hogy három jelentős stratégia is tartalmazza az ezzel kapcsolatos terveket: a Megújuló Energia - Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020, a Nemzeti Energiastratégia 2030-ig, valamint a Nemzeti Vidékstratégia. A 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia a megújuló energiákon belül is kiemelt szerepet szán a biomasszának, a fenntartható energiaellátás érdekében a megújuló energia aránya a primerenergia-felhasználásban a mai hét százalékról 2030-ig húsz százalék közelébe emelkedik.

A megújuló energiák körében fontos szerephez jutnak a biogáz- és biomassza erőművek, illetve a geotermikus energiahasznosítás eszközei. Az államtitkár szerint a vidék esetében csak a decentralizált, kis kapacitású, helyi nyersanyagokra építő és kis szállítási igénnyel bíró biogáz- és biomassza erőműveket tartják megvalósíthatónak és ezzel együtt támogathatónak.

Természetesen mindezen programok megvalósításában kiemelt szerephez jut az MGI, melynek pelletüzeme és kazánja száz százalékban támogatott uniós forrásból jött létre. A bekerülés összege meghaladta a 160 millió forintot, végeredményképpen pedig egy 400 és egy 500 kilowattos kazán állt munkába, illetve egy ötszáz kilogramm pelletet egy óra alatt gyártó gépsor is.