Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Tudomány - Áltudomány
Tudomány - Áltudomány
Akár egyatomos is lehet a platinaréteg vastagsága
A hidrogéncellás járművek egyelőre nagyon magas áron kaphatók, ennek oka pedig az üzemanyagcella magas előállítási költségében rejlik, ugyanis a kémiai reakciók nemesfém katalizátorokat igényelnek.


Thomas Moffat, az NIST kutatója olyan eljárást kísérletezett ki, amely jelentősen csökkentheti az üzemanyagcellák gyártási költségét. A cellába ugyanis mindösszesen egy atomnyi vastagságú platinaréteget alkalmaznak.

A kutató egyik kísérlete során azt tapasztalta, hogy a platinaatomok egy bizonyos feszültségnél jól kötődnek az aranyfelületre. Normál körülmények közt a platina először az arany szennyeződéseihez tapad, azután pedig önmagához, mintsem hogy hozzátapadjon az aranyhoz. Ebben az esetben durva, foltos felületet kapunk, mely rontja a katalízis hatásfokát. Azonban egy bizonyos feszültségnél a vízbontásból származó hidrogénatomok hozzákapcsolódnak a platinához, ezzel meggátolva újabb platinaatomok csatlakozását. Ilyenkor a platina atomjai nem tudnak mást tenni, mint hogy kapcsolódjanak az aranyhoz. Ha azonban a feszültséget újra csökkentik, a hidrogénatomok vízzé „égnek" el, így lehetőség nyílik újabb platinaréteg felvitelére.

Az eljárás rendkívül gyorsnak bizonyult, így előnyt élvez a jelenleg használatos rágőzölési eljárásokkal szemben. További előnye, hogy igen finom arányokban növelhető a rétegvastagság.


A kutatók egyelőre még csak a platinával kísérleteztek, ám bíznak abban, hogy egyéb katalitikus fémeknél is működik az eljárás, ugyanis ezzel sok-sok nyersanyagot és előállítási költséget spórolhatnak meg a jövőben.