Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Közélet
Közélet
Kereskedelmi háború Kínával
Az Európai Unió által a kínai napelemekre kivetendő büntetővámok komolyan ronthatják a kereskedelmi kapcsolatokat, ugyanis a kínai kereskedelmi minisztérium kereskedelmi háborút helyezett kilátásba.


Sen Tan-jang sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Európai Bizottság egyetértett azzal a javaslattal, amely szerint harminchéttől hatvannyolc százalékos vámmal terhelnék a kínai napelemek importját. Az indoklás szerint a dömpingáron érkező kínai termékek lehetetlen helyzetbe hozták az uniós piacot.

Az intézkedésről május közepén egyeztettek a tagállamok kereskedelmi szakértőivel Brüsszelben, és úgy tudni, hogy június 6-ától már életbe léphet az intézkedés.

A szóvivő szerint az ideiglenes vámok mindkét fél érdekeit sértenék, és egy kereskedelmi háborúnak csakis vesztes partnerei lehetnek. Hozzátette, Peking a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak és a kínai törvények betartása mellett határozottan meg fogja védeni az ország érdekeit, "ha csak a két fél le nem ül és ki nem találja a kereskedelmi háború elkerülésének a módját".

Kína korábban már jelezte, szerinte a lépés a piacvédelem, a protekcionizmus megnyilvánulása, ami "rossz üzenet a világnak". Sen arra sürgette Brüsszelt, hogy vegye fontolóra a kétoldalú kapcsolatok szélesebb érdekeit és tegyen erőfeszítéseket a kérdés megfelelő kezelésére.
A kínai beszámoló utal arra, hogy a 450 európai vállalatot összefogó "megfizethető napenergiáért szövetség" szintén rendkívül nyugtalanítónak nevezte a lépést.

Egyes európai felmérések szerint az EU napelempiacának négyötödét már a kínai gyártók uralják. Az Egyesült Államok már korábban hasonló lépéseket érvényesítve intézkedett piacának, illetve napelem gyártóinak védelméről.

A szóvivő külön kitért arra az új európai kezdeményezésre, amely a mobil távközlési eszközöket gyártó és forgalmazó kínai óriásokat, a Huaweit és a ZTE-t is kereskedelmi vámokkal fenyegetné. A hivatkozás szerint Brüsszel bizonyítékokkal rendelkezik arra, hogy a vállalatok törvénytelen támogatásban részesülnek. Becslések szerint e két vállalat az európai piacnak csaknem az egynegyedét már lefedi.

Sen Tan-jang úgy vélte, anélkül, hogy előtte tárgyalnának Pekinggel több uniós tagállam nem ért egyet a dömpingellenes és szubvencióellenes vizsgálatok elindításával.
Sen beszámolt arról, hogy a témában Peking és Brüsszel egyeztetetést folytatott a múlt év második fele óta, s Kína az unió egyoldalú döntését úgy értékeli, hogy az Európai Uniónak nem volt őszinte a szándéka arra, hogy a problémát párbeszéd útján rendezzék.