Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Oktatás-továbbképzés
Oktatás-továbbképzés
Csaknem hatezren kerültek be az általános felvételi eljárásban a Pécsi Tudományegyetemre
A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) felvettek száma 8,6 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, így 5704 hallgató járt sikerrel az általános felvételi eljárásban - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény. Azt írták, hogy töretlen Magyarország első egyetemének népszerűsége. A PTE-re 16 706-an jelentkeztek, ez 15,6 százalékkal több az előző évinél, a felvettek száma pedig a pótfelvételi eljárásban várhatóan tovább nő majd.


A felvett hallgatók 61 százaléka a PTE valamely alapképzésén, 16-16 százaléka osztatlan és mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a felsőoktatási szakképzés képzéseken a felvettek 7 százaléka fog tanulni.

Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek közel nyolcvan százaléka így a kormány által kiemelten támogatott szakokra került felvételre.

Az önköltséges formában tanuló hallgatók száma több mint 400 fővel emelkedett. A felvételizők elvárásainak és életmódváltozásainak köszönhetően mutatja, hogy a korábban folyamatosan növekvő nappali munkarend aránya 71-ről 67 százalékra csökkent - értékelt az intézmény.

A pécsi képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai, a gazdálkodási és menedzsment és a mérnökinformatikus alapképzések, a jogász és az általános orvos osztatlan képzések, valamint a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az óvodapedagógus képzés, az osztatlan tanári szakok, a kereskedelem és marketing, valamint az építészmérnök és mérnökinformatikus szakok iránt is. A mesterképzéseken a vezetés és szervezés, a pszichológia, az építész, az egészségügyi menedzser és a pénzügy képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal - sorolták a kommünikében.

A PTE tíz kara közül hét növelte a felvettek számát: jelentős az emelkedés az előző évhez képest az Egészségtudományi Karon (ETK) a levelező és önköltséges alapképzéseken, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon (KPVK) az alapfokú pedagógia és a gyógypedagógia képzéseken, valamint a Természettudományi Karon (TTK) a természettudományi alapképzéseken és a pedagógusképzéseken egyaránt. A KPVK és a TTK mellett a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) és az ETK is hozzájárult a pedagógusképzésre felvettek mintegy 35 százalékos növekedéséhez.

A külföldi hallgatók tovább javítják a PTE általános felvételi eljárásban elért eredményeit és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók, valamint a szakirányú továbbképzésekre és a doktori képzésre felvettek; mindezeket figyelembe véve 2023 őszén várhatóan közel 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a pécsi intézményben - közölték.