Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Oktatás-továbbképzés
Oktatás-továbbképzés
BME-s diákok építik Magyarország első, 9 kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját
rakéta
A BME Aerospace Team első és egyedüli magyar csapatként részt vesz októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge 9000 méteres kategóriájában. A csapat célja, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a 9 kilométeres magasságot.

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz - olvasható a csapat fő támogatójának közleményében.A BME Aerospace csapatát 2021 szeptemberében hívták életre. A 16 fős csapat (11 férfi, 5 nő) tagjai között szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus. Az egyetemi hallgatók és a terület legnevesebb szakembereinek célja, hogy olyan rakétát tervezzenek és szereljenek össze, amely eléri a 9000 méteres magasságot.

A csapattagok a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával. Augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlanak. Szeptember elejéig tesztelik a rakétát, a szükséges engedélyek megléte és óvintézkedések betartása mellett. Szeptemberben sajtónyilvános eseményre készülnek a rakéta felbocsátásához kapcsolódva.

A csapat ezt követően októberben Portugáliában részt vesz az EuRoC 2022 nemzetközi rakétaversenyen, amelyen 25 egyetemi csapat több mint 500 hallgatója méri össze tudását.

Mint írják, a csapat első számú célja a versenyen a Flight Readiness Review és a Launch Readiness Review vizsgálatokon való megfelelés, ezekkel a rakétát biztonságosnak és indíthatónak nyilvánítják a nemzetközi szakértők. Ezt követően minél pontosabban szeretnék elérni a kategória céljaként kitűzött 9 kilométeres magasságot a rakétával. Másik kiemelt céljuk két tudományos kísérlet elvégzése: egy orvosbiológiai, valamit egy légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszerrel látják el.

A BME Aerospace csapat küldetését a hazai légi- és űripar képviselői - egyetemek, kutatóintézetek, cégek, állami szereplők - támogatják, továbbá Farkas Bertalan kutatóűrhajós és Besenyei Péter műrepülő világbajnok is személyes támogatásáról biztosította a projektet.