Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Űrkutatás
Űrkutatás
Négy ország, négy űrhajósa indult a Nemzetközi Űrállomásra
USA-űrkutatás-űrállomás

NASA

Négy ország, négy asztronautájával a fedélzetén szombaton útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra az új legénység a floridai Kennedy Űrközpontból.

A SpaceX űrhajó-egység helyi idő szerint a kora reggeli órákban hagyta el a kilövő állást az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA) központjában Cape Canaveral-ban. A legénység amerikai parancsnoka egy iráni származású űrhajósnő, Jasmine Moghbeli, a légierő pilótája, akivel együtt egy orosz és egy dán mérnök, valamint egy japán orvos dokkol a Nemzetközi Űrállomáson a tervek szerint vasárnap.


A küldetést vezető amerikai űrhajós, miután elérték a világűr határát, rádióüzenetében azt hangoztatta, hogy egy egységes csapatban, közös céllal indultak útnak.

Az Európai Űrügynökség főigazgatója az indulás előtti percekben szintén a nemzetközi együttműködést méltatta. Ahogy Josef Aschbacher fogalmazott, hogy az "űr igazán globális tér, ahol a nemzetközi együttműködés kulcs".

Első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államok területéről a négy fős űrkabinban négy különböző országból származó űrhajós induljon a világűrbe. A NASA eddigi gyakorlata szerint a négy székből legalább kettőt mindig hazai asztronauta foglalta el.

Az új legénység a március óta a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodókat váltja, és a tervek szerint szeptember közepén Kazahsztánból még két orosz és egy amerikai szakember érkezik a Föld körüli pályán keringő űrlétesítménybe.

A szombati sikeres felbocsátással, a NASA SpaceX-szel kötött szerződésének keretében, a magáncég már 8 űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra, a másik hasonló szerződést a Boeing-gel kötötte az amerikai űrhivatal, ám a repülőcég űrkabinja hibák miatt egyelőre 2024-ig nem emelkedhet a világűrbe.