Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Oktatás-továbbképzés
Oktatás-továbbképzés
Varga-Bajusz szerint már látszódnak a felsőoktatás megújítását szolgáló intézkedések eredményei
Oktatás-felsőoktatás

Már látszódnak a felsőoktatás megújítását szolgáló, elmúlt évekbeli intézkedések eredményei, hiszen az egyetemek versenyképesebbek, teljesítményorientáltabbak lettek, valamint nyitottabbá váltak a hallgatóközpontú oktatásra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Varga-Bajusz Veronika, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában az ott lakók használatába kerülő konyhai kisgépek érkezésekor elmondta, idén 33 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, mint tavaly, több mint 106 ezren kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat.


Megemlítette azt is, hogy a hallgatói lemorzsolódás aránya tavalyhoz képest három százalékkal csökkent.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az egyetemek a kormánnyal együtt tisztában vannak azzal, "milyen meghatározó kincs" az a 300 ezres egyetemi közösség, amely jelenleg tanul, hiszen a fiatalok tudása "jövőképességünk záloga".

Jelenleg Magyarországon 50 ezer kollégiumi férőhely áll rendelkezésre, ebből Budapesten 17 ezer - mondta.

Varga-Bajusz Veronika szólt arról is, hogy az elmúlt években 50, az egyetemekhez kötődő befektetői projektet váltottak ki mintegy 150 milliárd forint értékben, valamint 8 ezer férőhelyet újítottak fel.

Elmondta, a 150 millió forintos, szolgáltatásokra vonatkozó projektben konyhai eszközöket adnak kollégiumoknak, és már a nyár folyamán megvalósulhatott az úgynevezett holiday-szolgáltatás, amely azt teszi lehetővé, hogy a hallgatók a szünetekben az ország különböző kollégiumaiban kikapcsolódhassanak.

Borhy László, az ELTE rektora arról beszélt: első rektori éveiben akkori információi szerint a kollégiumaik 25 százaléka kiváló minőségű, míg 75 százaléka elfogadható vagy minősíthetetlen volt. Ez az elmúlt években megfordult: két évvel ezelőtt, amikor újra pályázott a rektori tisztségre, a kollégiumok 75 százaléka kiváló minőségű volt, 25 százaléka pedig éppen felújítás alatt állt - mondta, hozzátéve: már a részletekre tudnak odafigyelni, most a mindennapokat segítő készülékek - kenyérpirítók, botmixerek, szendvicssütők, vízforralók - érkeztek.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke közölte, a minisztérium megbízásából kezdtek a kollégiumi szolgáltatásfejlesztésbe, és ennek részeként országszerte 1700 konyhai kisgépet adtak át.

Rikker Emília, az ELTE kancellárhelyettese nagyon fontosnak nevezte, hogy a hallgatók jó infrastrukturális feltételek mellett éljenek a kollégiumokban. Az egyetem az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy jó körülmények között lakjanak a hallgatók - mondta, hozzátéve, hogy nagy igény mutatkozik a kollégiumi férőhelyekre.

Megjegyezte, a fejlesztések egy részét kifejezetten a hallgatói igények alapján tervezik meg.

Az ELTE budapesti férőhelyei a legmagasabb "kollégiumi komfortfokozatba" tartoznak - mondta, rámutatva: ez kormányzati segítséggel valósulhatott meg.

Rikker Emília közölte, a kisgépekből mind a 125 közösségi konyhájukba kerül.