Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Energetika
Energetika
Új naperőmű létesül Kecskeméten
Gazdaság-energia-megújuló energia

napelem

Közel tízmilliárd forintból új naperőművet épít az év végéig Kecskeméten a MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.Alföldy-Boruss Márk Dezső, az Energiaügyi Minisztérium energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára a bejelentés kapcsán elmondta: az eddigi telepítések révén eddig nagyjából 5300 megawattnyni napenergiás fotovoltaikus létesítmény van Magyarországon. Ebből 2000 megawatt háztartási méretű, míg 3300 megawatt körüli az üzleti, kereskedelmi naperőművi portfólió.

Az előrejelzések szerint ez a mennyiség 2030 körülre 12 ezer megawattra bővülhet, és ebbe a sorba illeszkedik be a Kecskeméten megépülő naperőmű is, amely ehhez 23,8 megawattal járul hozzá - fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta: az energiaellátás-biztonság érdekében Magyarország az Európai Unió integrált villamosenergia-piacának és földgázpiacának része, másrészt a Szlovéniával hamarosan kiépülő földgáz összekötővezeték révén már minden szomszédos országgal erős villamos energia és földgáz összeköttetései lesznek az országnak.

Fontosnak nevezte a megfelelő tárolási képességet is. Hozzátette: Magyarország olyan földalatti földgáztároló képességekkel és készletekkel rendelkezik, hogy az ország éves földgáz felhasználásának most már több mint 65 százalékát képesek betárolni. Megjegyezte, hogy a tárolók töltöttsége jelenleg már 95 százalék fölötti.

Közben azon dolgoznak, hogy a földgáz import csökkenjen, egyrészt az energiahatékonyság növelése révén, másrészt a hasznos források minél jobb kihasználásával. Ennek támogatása érdekében program indult a hazai földgázkitermelés ösztönzésére és növelésére - tette hozzá.

Alföldy-Boruss kiemelte: jól látható, hogy az ipari felhasználás, energiafelhasználás milyen mértékben tolódik el földgáz bázisról a villamos energia bázisra, ugyanakkor a közlekedésben és a háztartások esetében is váltás készülődik.

Hozzáfűzte, hogy ennek alapján a villamos energia terén különféle energia szuverenitási programokat kell végrehajtani. Ilyen program például az erőművek fejlesztése, amelynek két nagy bázisa az atomenergia-, illetve a napenergia-fejlesztések - sorolta.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy elindult a paksi erőmű üzemidő-hosszabbítására irányuló projekt. A cél az, hogy a 2032 és 2037 között lejáró üzemidejű négy blokknak további 15-20 éves üzemideje legyen, vagyis 2032 helyett 2052 és 2057 között fussanak csak ki a Paks I. erőmű blokkjai, és emellett párhuzamosan zajlik a Paks II. fejlesztés is. Mind a két fejlesztés záloga annak, hogy olcsó (?!?) és stabil energiaellátása lehessen Magyarországnak, de ide tartoznak a napenergiás fejlesztések is.

Közben folyik a munka annak érdekében is, hogy a villamos energia is tárolhatóvá váljon Magyarországon. A kidolgozott technológiák azt a célt szolgálnák, hogy az időjárásfüggő energiatermelők kiegyensúlyozottabb kínálatot tudjanak biztosítani. Az átmeneti időszakra pedig, amíg a tárolási képességek megépülnek, szükséges az Európai Unió által is átmeneti technológiaként elismert földgáz erőművi fejlesztések bővítése - fogalmazott Alföldy-Boruss.

Gál László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője kiemelte: az a céljuk, hogy minél inkább karbonsemlegesen tudjanak villamos energiát előállítani, és minél inkább biztosíthassák az ország energiafüggetlenségét.

A zöldenergiatermelést tagvállalatuk jelenleg nyolc szélturbinával, több mint 160 naperőművel, és két, a tiszalöki és a kiskörei vízerőművel tudja biztosítani - tette hozzá.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója felidézte, hogy Kecskeméten korábban négy, egyenként 0,5 megawatt alatti teljesítményű erőművet létesítettek. A tervek szerint a jövőben egy energiaközösségi projekt keretében egy szintén 20 megawatt teljesítményű erőművet létesítenének.

Az igazgató elmondta: az aktuális, 2023 júniusában elkezdődött projekt tervezett összköltsége 9,748 milliárd forint, amelyhez 4,025 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 gigajoul villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Bilinszky elmondta: az erőmű része lesz egy kapcsolóállomás, nyolc transzformátor és több mint 43 ezer napelem. Az általuk megtermelt villamos energia átalakításáról 67 inverter gondoskodik majd. Az erőmű tervezett élettartama 25 év, tehát a villamosenergia-ellátást várhatóan 2048-ig tudja biztosítani majd.