Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Mesterséges intelligencia
Mesterséges intelligencia
Nagy Márton szerint minden területen hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia
Gazdaság-gazdaságfejlesztés-konferencia

Nagy Márton

Minden területen hatalmas változásokat hozhat a mesterséges intelligencia (MI), amelyet már a távközlésben, iparban, energetikában és a mezőgazdaságban is használnak, alkalmazása évi 1,4 százalékponttal járulhat hozzá a növekedéshez világszinten - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.A tárcavezető az AI SUmmit 2023 rendezvényen tartott előadásában kijelentette, a mesterséges intelligenciának utat kell engedni, kutatni kell és meg kell teremteni az MI fejlődéséhez szükséges körülményeket, fejleszteni kell a digitalizációt, hiszen ezen a területen elmaradnak a magyar mutatók az uniós átlagtól. Ennek érdekében a tárca újabb versenyképességi programon dolgozik, amely a cégeket a digitális térben való megjelenésre ösztönözi. Az internetes infrastruktúra az egyik legjobb a régióban, amely kedvező alapot nyújthat az MI terjedéséhez - fogalmazott.

Nagy hangsúlyozta, hogy az energetikában van a legnagyobb szükség az MI alkalmazására, különösen a napenergia-szélenergia területén, és példaként említette, hogy az MI javítja a hatékonyságot, összehangolja a termelési módokat, növeli a hálózat megbízhatóságát. Arról is beszélt, hogy az MI-vezérelt okosmérők alkalmazkodnak a fogyasztó szokásaihoz, amivel energia takarítható meg.

További példaként említette, hogy az élelmiszertermelésben az MI az IoT rendszerek generálta hatalmas adatmennyiség kielemzésével jelentősen növelheti a hatékonyságot. Az egészségügyi rendszerek fejlesztésében is hatalmas lehetőség az AI, miközben terhet vehet le az orvosokról és ápolókról - sorolta.

Kitért a végtelen potenciál melletti jelentős munkaerőpiaci kockázatokra is, az MI alkalmazása ugyanis főként az irodai és magasan képzett helyeket veszélyeztetheti, és megemlítette, hogy egy európai felmérés szerint átlagosan a munkahelyek 24 százaléka van veszélyben az automatizálás miatt. A magyar munkahelyek 37 százalékát fenyegeti az általános automatizáció az OECD 2019-es kutatása szerint.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az AI körültekintő alkalmazása megkönnyíti, hogy az extenzív növekedés eredményeit felhasználva intenzív növekedésre álljon át a magyar gazdaság. Az MI fejlődésében az Egyesült Államok vezet, Kína felzárkózik, az EU azonban leszakad - figyelmeztetett, ismertetve, hogy az AI-t érintő publikációkban Kína vezet, a befektetésekben pedig az Egyesült Államok.

Az MI magyar szabályozásában a készülő uniós jogszabály lesz iránymutató, amely négy kategóriába sorolja az MI-n alapuló rendszereket, és ehhez mérten állapít meg alkalmazásukról speciális szabályokat - ismertette. Készül a törvény, várhatóan 2024 áprilisban fogadhatják el, amely a magyar elnökség idejére esik - mondta.

A miniszter megemlített több magyar sikert is az MI alkalmazásával, példaként említette a Waberer's raktározási technológiáját, a Hell italfejlesztését, vagy az OTP szuperszámítógépét.

Nagy megemlítette, hogy a GDP 15 százalékát adhatja az MI 2030-ra, és 26 százalékos átlagos termelékenységnövekedést hozhat. Emlékeztetett rá, hogy az Elektromobilitási Stratégiában -
amelyet 2024-ben vizsgálnak felül - célként tűzték ki, hogy Magyarország legyen az első számú európai központja az autonóm járművek fejlesztésének, tesztelésének. Azt is szeretnék elérni, hogy kétmillió állampolgár aktívan vegyen részt saját adatainak gondozásában az adattárca segítségével, és az is cél, hogy a megújuló energiatermelés menetrendezése hetven százalékban okos technológiával történjen, valamint 32 százalékkal csökkenjen az ammónia-kibocsátás az agráriumban az adat alapú rendszerek használatával - sorolta.