Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno december 28-án?
105 évvel ezelőtt 1903-ban ezen a napon született Budapesten Neumann János Neumann Miksa és Kann Margit első gyermekeként. Apja 1913-ban nemesi címet kapott, így Jánost később szerte a világon John von Neumannként ismerték. Korán megtanult magyar anyanyelve mellé franciául, németül, latinul és az ógörög sem fogott ki rajta. Memóriája fotografikus volt, fejszámoló képességéről legendákat meséltek Állítólag a korai elektronikus számológépek számításait ő maga ellenőrizte fejben a gépekével azonos sebességgel.
A híres fasori evangélikus főgimnáziumba ugyanaz a Rátz László oktatta matematikára, aki a Nobel díjas Wigner Jenőt (1963, fizikai) és Harsányi Jánost (1994, közgazdasági) is tanította.


1921-ben a budapesti tudományegyetem matematika szakán kezdett, de Berlinben is sokat tartózkodott, ahol Fritz Habertnél kémiát, Albert Einsteinnél statisztikus mechanikát és Erhardt Schmidtnél matematikát hallgatott. Vegyészmérnöki diplomáját 1925-ben szerezte Zürichben, matematikából pedig egy évvel később doktorált Budapesten.
1930-tól az Egyesült Államokban, Princetonban élt. Részt vett a haditechnikai kutatásokban, később az alkalmazott matematikai problémák foglalkoztatták. Az 1950-es évektől az atom-kutatáshoz szükséges számítások klasszikus módszerekkel már nem voltak megoldhatók. Ekkor fordult érdeklődése a nagysebességű elektronikus számítások lehetősége felé.
Tudományos pályafutása kezdetén behatóan foglalkozott kvantumelmélettel és a matematika alapjaival, halmazelmélettel és matematikai logikával. Tőle származik a halmazelmélet egzakt megalapozása. kifejlesztette a „folytonos geometria" elmélete is. Morgensternnel készített el a „játékelméletet"
Miután teljessé tette a halmazelmélet axiómarendszerét, Neumann nekiállt a kvantummechanika axiomatizálásához, mely munka 1932-ben A kvantummechanika matematikai alapjai című alapvető könyvhöz vezetett.
Mindenesetre Neumann absztrakt kezelési módja lehetővé tette a számára hogy szembeállítsa a determinizmus és a nem-determinista álláspont ügyét, és a könyvében megmutatta, hogy a kvantummechanika nem származtatható egy a klasszikus mechanikához hasonló determinisztikus elmélet statisztikai megközelítéséből, a kvantummechanika gyökeresen eltérő valóságképet igényel, mint a klasszikus fizika.
Az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett. Ennek alapvető gondolatait - a kettes számrendszer alkalmazása, memória, programtárolás, utasítás rendszer -Neumann elvként emlegetjük. Ő irányította az EDVAC- az első olyan számítógép, amely a memóriában tárolja a programot is - megépítését 1944-ben, amelyet 1952-ben helyeztek üzembe. Az ő továbbfejlesztett elmélete alapján készülnek a mai számítógépek is.
1955-ben. csontrákra utaló elváltozást találtak a nyakában, amely feltehetőleg a korábban diagnosztizált prosztatarák áttéte volt. A következő év elején állapota tovább romlott, és tolószékbe kényszerült. 1956 áprilisában kórházba került,1957. február 8-án halt meg Washingtonban. Nyughelye Princetonbanvan. Nevét holdkráter őrzi.