Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno augusztus 30-án?
Ezen a napon született Bécsben 1773-ban Pollack (néhol Pollák) Mihály építész, a reformkor egyik legkiválóbb alkotója, a magyar klasszicista építészet nagy mestere. Építőmester fiaként kezdett építészeti tanulmányokat Bécsben. Miután elméleti kiképzését befejezte, a milánói dóm építésénél dolgozó bátyjánál, Leopold Pollacknál dolgozott, s mellette közreműködött a dóm kiegészítő munkáin, s Leopold kisebb építkezésein.

1803-1804 körül Pesten telepedett meg, végleg Pestre helyezte át építészeti vállalkozásának terét, s egész sor nevezetes épületet alkotott, a leghíresebb talán a Magyar Nemzeti Múzeum (1837-47).

Nevezetes épületei 1810 és 1830 között meghatározták a pesti városképet. Ilyenek az Almássy-palota, (Szép u. 6.), Horváth-ház (Kossuth Lajos u. 3.), befejezi a Wurm-ház, (Dorottya u. 6.) és a Festetics-palota (Zrínyi u. 10.) építését. 1815-19-ben készült Dégen Festetics Antal impozáns kastélya. A legjelentősebb kastélyainak egyike az József nádor alcsúti kastélya. Műveiben a klasszikus egyszerűségre való törekvés jutott kifejezésre, a díszítésben a legszükségesebbre szorítkozott.
Ő építette a pesti és a dégi volt Festetics-kastélyokat, a nagylángi volt Zichy-kastélyt, a tengelici volt Csapó-kúriát.

A régi Pesti Vigadó épületét 1826-1832 között építette, legszebb alkotásai közé tartozott, sajnos az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Pest bombázásakor találat érte, s újat kellett helyette építeni, ami már Feszl Frigyes alkotása. Ő építette továbbá a Deák téri evangélikus templomot és annak oltárát (ettől kezdve tagja a Szépítő Bizottmánynak) 1799-1808-ban, közben a Sándor palotát 1806-ban. Városházák és megyeházák sora dícséri munkáját. Az ő műve a Ludovika Akadémia is (1829-35). Pesten hunyt el 1855. január 3-án.

1782-ben ezen a napon Mérnökképző intézmény jött létre Budapesten az Egyetem keretében, Európában elsőként. A Mérnöki Intézet, a Budapesti Műszaki Egyetem elődje, 1850-ig működik.