Keresett szó:
Ördöngős
Kis konvertológia
Tudákos
Jelasity nem fut, ő nem gyávaA névhasonlóság ugyan némileg költői, s amennyiben eltekintünk olyan apróságoktól miszerint a horvát bán Jelačić-nak (Petőfi szerint Jellasicsnak) neveztetett...
GFZ Potsdam Earthquake Bulletin - last 20 events
M 5.3, Irian Jaya, Indonesia2012-01-28 19:37:31 -4.13 140.79 74 km M
Pályázati közlemények
Elérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó kiírásoknál az Elszámolhatósági ÚtmutatóElérhető a honlapon a környezetvédelmi és energetikai fejlesztéseket célzó pályázati kiírásoknál az Elszámolhatósági Útmutató című dokumentum, amely minden...
VM
Meghosszabbították a védett természeti területek hulladékmentesítési pályázatának beadási határidejét
Szociális és Munkaügyi Minisztérium - Pályázatok
Pályázati felhívás szociális módszertani intézmények számáraHatáridő: 2011. január 11.
Energiaálság
Magyar atom

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért...

madzag
Lorem ipsumLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc sit amet nibh eu mauris ullamcorper venenatis at id mi. Proin orci neque, tincidunt ac pulvinar...
Címoldal > Anno
Anno
Mi történt anno szeptember 6-án?
Ezen a napon hunyt e 1948-ban Ludwigsburg-Würtenbergben (Németország) Kogutowicz Károly geográfus. Kogutowicz Károly 1886. február 14-én született Budapesten. Édesapja Kogutowicz Manó a magyarországi kartográfia megalapítója. Korai halálát követően fia, Károly vitte tovább az intézet vezetését és korszerűsítését.

Az egyetem elvégzése után a budapesti Erzsébet nőiskolában tanított. 1923-tól a Szegedi Egyetemen az általános és összehasonlító földrajz nyilvános rendes tanára lett. 1944-ig a Földrajzi Intézet első kinevezett igazgatója.

Fontos feladatának tartotta az Intézet legszükségesebb felszerelésének - a könyvtár, a térképtár, bútorzat, műszerek - megszerzését, melyek nélkülözhetetlenek voltak a komoly tudományos munkához. Maga és intézete számára fontos feladatnak tekintette a város és az Alföld tanulmányozását. Számos tanulmány született ezekben a témákban s sokszor nyújtott gyakorlati segítséget is a városnak.
Az 1929-30-AS tanévben a Bölcsészet-, nyelv- és történettudományi Kar dékánjává választották. Az 1941-42-es tanévben az Egyetem rektori tisztét töltötte be.

Több tudományos társaságnak is tagja volt (földrajzi, meteorológiai, néprajzi, mezőgazdasági, statisztikai, társadalomtudományi, Dugonics), többnél tudományos tisztséget is betöltött. A szegedi Alföldkutató Bizottság alapítója és ügyvezető alelnöke is volt. Ő volt a szerkesztője az emberföldrajzi problémákkal foglalkozó folyóiratnak, a Föld és Ember-nek. Több térkép és atlasz szerkesztése is fűződik nevéhez.